Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Här bluffar tv-kockarna

Publicerad 2012-03-01

Maten kall när de låtsas smaka: Det är bara teater

Kall och gammal mat som juryn redan har bedömt. Det är vad som egentligen visas upp för tittarna i ”Sveriges mästerkock”.

– Det är en teaterföreställning, säger deltagaren Sigrid Bárány.

Två timmar. Så länge kan maten som provsmakas av juryn i ”Sveriges mästerkock” stå orörd. Och det är inte ens maten tv-tittarna får se som bedöms. Nöjesbladet kan nu avslöja bluffen.

– Som deltagare förstår man rätt kvickt att produktionen är i två delar. Den ena är en mattävling och den andra ett tv-program, säger deltagaren Sigrid Bárány, 36.

Efter att deltagarna lagat sin mat, som de i smyg tvingas göra i dubbla portioner, slussas de direkt in i timslånga intervjuer med produktionen.

Samtidigt går juryn runt och provsmakar maten som är kvar direkt ur kastrullerna.

”Lider med juryn”

Utifrån det tar de sitt beslut om vilken mat som är bäst. När provsmakningen sedan filmas, drygt två timmar senare, är allt bara på låtsas.

– Provsmakningen är en liten teaterföreställning för att publiken ska kunna följa med. Det lustiga är att man dras med i illusionen trots att man vet att maten är kall, avsmakad och troligtvis redan bedömd, säger Sigrid Bárány.

Deltagaren Marco Manieri, 38, tycker till och med synd om juryn.

– Ibland lider man med juryn när de äter något som man vet inte är gott att äta kallt. Som när såsen har börjat koagulera.

”Saknar betydelse”

Men trots att upplägget lurar tv-tittarna tycker deltagarna att det är en bra lösning.

– Det är smart att de smakar när maten är fräsch, säger Marco Manieri.

Jurymedlemmen Leif Mannerström, 71, ser inga problem med upplägget.

– För oss har det ingen betydelse. Deltagarna blir bedömda på ett korrekt sätt oavsett.

Känns det inte fånigt att smaka på kall mat?

– Nej. Det smakar faktiskt likadant.

Matilda Snöwall, exekutiv producent på TV4 tycker inte tittarna blir lurade:

– Vi måste ju göra så här för att det ska bli rättvist och för att tittarna ska kunna hänga med i händelseförloppet.

Så ser det ut i tv

1. Deltagarna lagar en portion.

2. En och en går de fram med sin tallrik till juryn.

3 Juryn bedömer maten på plats.

4. Intervjuer.

Så går det till i verkligheten

1. Deltagarna lagar två portioner av maten.

2. En portion läggs upp på tallriken.

3. När tiden är ute slussas deltagarna in på intervjuer.

4. De upplagda tallrikarna får kåpor på sig.

5. Under intervjuerna prövar juryn rätterna direkt ur kastrullerna.

6. En medarbetare från produktionen antecknar juryns betyg.

7. ”Provsmakningen” från tallrikarna filmas.

8. Ytterligare intervjuer.

Bara sex kvar

I varje program får deltagarna en utmaning i form av att laga en viss maträtt. De som är sämst får delta i en utslagstävling. En jury bestående av Per Morberg, Leif Mannerström och Markus Aujalay bedömer deltagarnas kunskaper och bestämmer vem som ska åka ut.

I gårdagens avsnitt fick två deltagare, Mattias Jeppsson och Wilhelm Forser, lämna tävlingen.

Nu återstår bara sex tävlande.