Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Martin, Martina

Lagar fridlyst fågel i ”Sveriges Mästerkock”

Publicerad 2016-01-16

”Jag köpte duvan i en saluhall i god tro”

En av deltagarna i ”Sveriges Mästerkock” i TV4 bjöd juryn på skogduva.

Men skogsduva är fridlyst i Sverige.

– Jag skulle självklart aldrig laga eller bjuda på djur som är rödlistade/utrotningshotade medvetet, säger Mikaela Hedenskog.

Mikaela Hedenskog, 26.

När Mikaela Hedenskog, 26, berättade för juryn i ”Sveriges Mästerkock” att hon skulle bjuda på chilihonungsglaserad duvbröstfilé undrade jurymedlemen Leif Mannerström, 75, vad det var för duva och då svarade hon skogsduva. När hon berättade att fågeln var plockad säger Leif Mannerström:

– Ja, det är det bästa.

Men svensk skogsduva är fridlyst i Sverige och därför är det inte tillåtet att jaga den.

– Skogsduvan har ingen jakttid. De diskuterade 2012 om att införa jakttid men det blev inte så, berättar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Samtidigt berättar han att det lätt att förväxla skogsduvan med en annan duva.

– Det kan hända att folk inte skiljer på dem från ringduvor som det finns jakttid på. Den som skjuter kanske inte har jaktkunskap att skilja, säger Didrik Vanhoenacker.

”Köpte duvan i en saluhall”

Deltagaren Mikaela Hedenskog berättar nu för Nöjesbladet att hon inte visste att det var en fridlyst fågel som hon bjöd på.

– Jag köpte duvan i en saluhall i god tro och har svårt att tänka mig att de skulle sälja rödlistat kött, säger hon. 

Varken juryn eller tv-teamet reagerade på valet av maträtt.

– Nej, vi reagerade inte under inspelningen. Nu när vi har kollat upp vad som gäller kring skogsduvan har det inte varit helt glasklart. Men det är jättebra att det uppmärksammas och vi prioriterar hela tiden att inte ha med några fridlysta eller rödlistade djur i ”Sveriges Mästerkock”, säger Sara Johansson som är exekutiv producent på TV4.

”Viktigt att ta till vara på djur och natur”

Och med facit i hand skulle Mikaela ha bjudit på något annat.

– För mig är det viktigt att ta till vara på djur och natur och jag skulle självklart aldrig laga eller bjuda på djur som är rödlistade/utrotningshotade medvetet, säger hon.

Mikaela Hedenskogs maträtt i torsdagens program gjorde att hon gick vidare i tävlingen.

Nöjesbladet har sökt Leif Mannerström.