Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Matteus

Så här knäcker du koden till det perfekta ägget

Uppdaterad 2017-08-28 | Publicerad 2014-04-19

Matexperterna: Här är de bästa ­metoderna för maximalt påskmys

Årets stora ägg­frossa är strax här.

På påskafton vräker vi i oss sex miljoner ägg. I timmen.

Men hur får du det perfekta ägget?

Stoppa det i disk­maskinen, kanske?

Vi har käkat påskägg så länge vi har firat påsk. Ägg har vi satt i oss sen urminnes tider.

Men inte förrän nu har vi fått de tekniska möjligheterna att få till det perfekta ägget.

Att bara släppa ned dem i närmaste kastrull, och hoppas på det bästa, går naturligtvis inte för sig i vår upplysta tidsålder.

Nej, här gäller det att tänka nytt och äggrätt. Som till ­exempel att köra dem i diskmaskinen. Matexperten Lotta Lundgren, känd från ”Landet brunsås” och ”Historieätarna” tipsar: Lägg äggen i en plastpåse och stoppa in dem. De är färdiga samtidigt med ­disken.

Kokar i tvåskift

Ingen kokar fler ägg än firman Mixum i Motala.

– Vi kokar 8 600 ägg i timmen, säger försäljningschefen Niklas Axelson.

– Vi kokar i tvåskift nu till påsken.

Detta trots att alla äggen levereras skalade och inte kämpar sig för målning. Hur länge hans ägg får koka i anläggningen är förstås en affärshemlighet.

Niklas Axelson rekommenderar en koktid på sju-åtta minuter.

– Mina löskokta brukar jag låta koka i tre och en halv. Sen ska man inte äta dem förrän de svalnat ­några minuter.

Han tycker att äggen ska förvaras i rumstemperatur innan de kokas.

– De håller sig i flera veckor. Och kokningen blir jämnare.

”Ägg är ägg”

Stjärnkocken Nils-Emil Ahlin, 75 kokar sina frukost­ägg fem-sex minuter.

– Hos mig är det påsk året runt, jag äter ägg varje dag.

En del snitsar till det med små svin­dyra vaktelägg till påsk.

– De är vackra och duger som dekoration. Men några påskägg är de definitivt inte. Svåra att måla också.

En småländsk traditionalist, som lantbruksminister Eskil ­Erlandsson, håller sig dock till det beprövade:

Koka ägget tre och en halv till fyra minuter om du vill ha en lite krämigare gula. Sex minuter om du vill ha det riktigt hårdkokt.

Bruna eller vita ägg?

– Ett ägg är ett ägg. Det är ingen skillnad ­under skalen.