Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Maurits, Moritz

Forskare: ”Alkohol kan göras hälsosam”

Publicerad 2015-06-22

Ny kinesisk upptäckt tar bort hälsorisker med öl och vin

Det kan låta som en dröm.

Men forskare har hittat ett sätt att göra alkohol hälsosamt.

Genen forskarna hittat kan helt ta bort alla hälsorisker med alkoholen.

Kinesiska forskare har hittat en gen, PPP1r3G, som visat sig kunna göra alkohol inte bara ofarligare utan direkt hälsosamt.

Studien, som publiceras i senaste numret av Journal of Lipid Research, har letts av professor Chen Yan vid Shanghai Institutes for Biological Sciences.

– Vår upptäckt kastar nytt ljus över alkoholproblem. Den kan leda till utveckling av mediciner som tar bort de negativa hälsoeffekterna av alkohol, säger Chen Yan till South China Morning Post.

”Växla över till ren energi”

Genen gör att energin från alkoholen inte omvandlas till fett i levern utan till glykogen som är en tillgängligare form av energi och lagras i både muskler och lever.

– Det är som att växla över från smutsig energi till ren, säger Chen Yan.

I framtiden tänker sig forskarna att det ska finnas piller som tas i samband med alkohol och som ska förvandla alkoholenergin till glykogen.

Upptäckten kan eventuellt också användas för att förhindra uppkomst av diabetes.

Men det är för tidigt att dra i gång ölhävarpartyn eftersom testerna än så länge bara är gjorda på möss och det är långt kvar till kliniska tester på människor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln