Coop återkallar ägg – kan innehålla salmonella
Publicerad 2023-01-03
Coop återkallar ägg efter larm om salmonella i ett av de stall där äggen värpts.
Äggen innebära en hälsofara om de inte upphettas till minst 70 grader.
Smittan ska ha upptäckts vid en rutinkontroll.
”Vi tar händelsen på mycket stort allvar och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske”, skriver Coop i ett pressmeddelande.
Enligt Livsmedelsverket är det mycket ovanligt med salmonella i svenska ägg.
– Man gör ju kontroller av svenska fåglar för att kontrollera att de inte har salmonella även om det är ovanligt. Vi köper ägg från leverantörer som har många stall, och just det här upptäcktes vid en av gårdarna, så det är inte alla stall, säger Therese Knapp, presskommunikatör på Coop.
Svenska ägg
Beskedet kom i på tisdagseftermiddagen och Coop utreder fortfarande hur smittan kan ha kommit till den berörda gården.
– Får man salmonella så blir symptomen densamma så det spelar ingen roll varifrån det kommer. Men det som gäller för ägg är att salmonellan dör vid upphettning till 70 grader.
Har man köpt äggförpackningar som har något av de bäst-före-datum som Coop varnat för, uppmanas konsumenter att lämna tillbaka produkten till butiken för full återbetalning.
De berörda äggen kommer från Sveriges största äggproducent i Fliseryd utanför Mönsterås och ägg från den gården har märkningen 2SE403-6.
Här kan du se varifrån dina hönsägg kommer.
Äggen du inte ska äta:
• Coop Ägg Frigående 12-pack
Storlek ML, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27 och 2023-01-28.
• Coop Ägg Frigående 24-pack
Storlek M, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27 och 2023-01-28.
• Xtra Ägg Frigående 15-pack
Storlek S, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27 och 2023-01-28.