Stjärnkocken i ålbråk – sågas av WWF
Publicerad 2012-12-20
Ålen är skarpt hotad och vi avråds från all konsumtion.
Leif Mannerström struntar i det och serverar ål på sina bord.
– Ålen på våra tallrikar står bara för 0,01 promille av all ål som fångas eller dödas.
Nu får han skarp kritik.
Leif Mannerström menar att problemet för ålen är de svenska vattenkraftverken samt fiskare utanför våra gränser.
– Det är främst spanjorerna som fiskar upp all ål och serverar dem med vitlök. Vi måste sluta ge bidrag till de spanska fiskarna i stället för att hetsa upp oss om hur vi sköter oss här. Dessutom är vår ål odlad.
På Världsnaturfonden, WWF, tycker man inte att det är en god idé att servera ål under några omständigheter. Man påpekar att Mannerströms "odlad ålar" i själva verket är infångade unga vild-ålar som man föder upp.
– Bara för att han bara gör lite fel, betyder det inte att det är rätt och okej, säger Charlotta Järnmark, handläggare i fiskefrågor för WWF.
”Viktigt att ta ansvar”
I WWF:s rekommendationer är all ål rödlistad, tillsammans med bland annat lax från Östersjön och Chile.
– Det finns mycket som hotar ålen, vi tycker att man ska tillämpa försiktighetsprincipen och undvika att äta all ål, den är internationellt rödlistad, säger Charlotta Järnmark.
Flera andra stjärnkrögare och ansedda krogar uppger att de respekterar miljömärkningen samt att de plockat bort just ålen från sina julbord.
– Det är väldigt viktigt att vi som krögare tar ansvar. Vi har inte haft ål på flera år, säger krögaren Karin Fransson.
"Svårt att följa”
På Operakällaren, där Stefano Catenacci är kökschef, försöker man anpassa sig efter olika miljömärkningar. Men flera olika märkningar kan göra det svårt.
– Rekommendationer från olika organisationer kan gå isär, vilket gör det svårt att följa alla, säger VD:n Abbe Ibrahim.
Lagom till jul kan även den rödlistade Långan påverka julbordet. Långa används för att göra lutfisk och är antingen röd- eller gulmarkerad. Ingen grönmarkerad och helt okej långa finns alltså enligt WWF.
Lutfisk kan också göra av Sej, den är grön- och gul-listad.
Så påverkar WWF:s rekommendationer ditt julbord
Ålen är hotad men stjärnkocken Leif Mannerström servererar den ändå på sina julbord.
Så här påverkas ditt julbord av världsnaturfondens rekommendationer:
Rödmarkerade/Låt bli:
Ål
Lax (Östersjön, Nordöstra Atlanten, Chile)
Långa, Trålad.
Gulmarkerade/Var försiktig med:
Lax (Odlad, Norra Europa)
Långa fångad med lina (Island, Barents hav)
Sej
Sill/Strömming (Västra Östersjön)
(Källa: WWF)
Grönmarkerade/Smaklig måltid:
Lax (KRAV, MSC)
Sej (KRAV, MSC)
Sill (KRAV, MSC)
Märkningarna som avgör om du kan äta med gott samvete
KRAV. Fisken har tagits upp/odlats på ett hållbart och ekologiskt riktigt sätt.
Marine Stewardship Council. Märket betyder att fisken kommer från ett certifierat hållbart fiske.
ASC. Märkningen garanterar att produktionen är ansvarsfull och fisken kan spåras tillbaka dit den odlats.
(Källa: KRAV, MSC, WWF)