Larmet: Ekologiska ägg kan vara giftiga
Uppdaterad 2016-10-13 | Publicerad 2016-10-12
Nu varnar Livsmedelsverket för miljögifter – i ekologiska ägg.
– Det är viktigt att branschen nu undersöker vad de högre halterna i ekologiska ägg beror på, säger Helena Storbjörk Windahl vid Livsmedelsverket.
Halterna av miljögifterna dioxin och PCB har ökat i ekologiska ägg. Livsmedelsverket konstaterar att halterna nu är högre än i andra ägg.
Även om inga gränsvärden ännu överskridits säger verket till på skarpen – och uppmanar äggbranschen att undersöka problemet och vidta åtgärder.
– Det är viktigt att branschen nu undersöker vad de högre halterna av ekologiska ägg beror på, säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Skadligt på lång sikt
Redan 2004 upptäcktes att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än andra ägg. Då förklarades det med fodret – fiskmjöl från Östersjöfisk.
Dioxin och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under hela livet och är skadligt på lång sikt.
Branschorganisationen Svenska Ägg menar att det ännu inte går att ersätta fiskmjölet helt, men vill i varje fall skära ned på andelen fiskmjöl i hönsfodret.
– För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare hos Svenska Ägg.
Organisationen har också inlett en undersökning för att gräva i orsakerna till den uppkomna situationen.