Vi irrar i det doftlösa – och Ica bara cashar in
Varför är det inte roligt att handla mat?
Det kan vara en fobi eller en … depression … vet inte, eftersom jag har noll självkännedom. I vart fall har jag inte längre lust, att vandra runt i de utkylda mat-templen, i de jättestora kylskåpen fullproppade med själlös mat staplade i ödsliga gångar.
Det är som jag sugs in i en underlig känsla av isolering, där jag kryssar i ett tomrum av mat och letar efter något insvept i plåt, papper, glas eller plast.
Här finns inga dofter och inget i den stora kylen ens snuddar vid mina sinnen.
Ändå handlar det om mat.
Är inte mat kopplat till kärlek, njutning, minnen och tillfredsställelse, till v åra kanske mest djupt liggande känslor och behov?
Jag vet, att det handlar om ekonomi, transport och kylrum, att det ska staplas och lagras och att maten ska ”hålla” i evigheter. Att det handlar om att slimma, att personal kostar pengar och att det är därför jag inte kan hitta någon att fråga var klotlamporna finns.
Men hon där – hon som kört ner huvudet bland fiskpinnarna i frysen, är inte det en ”personal”? Jag ropar: ”Vet du var klotlamporna finns?”
Hon tittar upp och jag ser hur jagad hon är. ”Ditåt”, säger hon och nickar mot några tusentals hyllmeter.
Jag inte ens höjer rösten. Nej, det går inte att tjafsa med någon som redan är gråtfärdig av stress och som dessutom har glänsande frost som sakta smälter i det ljusa håret.
Det går inte.
Man säger tack, skiter i klotlampan och ställer sig i kassakön. Men det är inte någon kassa-kö, det är en ”gör-det-själv-kö”. Här har du smält samman till både kund och personal och det är du som gör: köar, väger, knappar in varor, betalar och packar påse.
Men jag har fel och Ica-handlarna har alla rätt.
Det här tomma, öde och doftlösa ”gör-det-själv”-konceptet är en jätteaffär för Ica-handlarna. Enligt Svenska Dagbladets granskning tjänar flera Ica-handlare mer än till exempel cheferna på storbankerna.
De 20 Ica-butikerna med högst omsättning ger tillsammans en årlig aktieutdelning på cirka en kvarts miljard kronor till sina ägare.
Det är 12 miljoner per butik och år.
Ja, nu vet du varför maten är så trist och varför du måste irra och köa och göra så många tjänster till din Ica-handlare.