TT

Publicerad 2024-09-20 20.56

Djurgårdens Dick Axelsson. Arkivbild.

2022 tackade han för sig och lämnade elitishockeyn.

Till slut blev tomrummet för stort — och efter 901 dagar var Dick Axelsson tillbaka som målskytt i 5–4-segern, efter straffar, mot Oskarshamn.

I två säsonger höll han sig borta från elitishockeyn. Längre gick inte. Dick Axelsson snörade på sig skridskorna igen, tog sig an uppdraget att spela upp Djurgården till SHL och skrev på för ett år i Stockholmslaget.

37-åringen uttryckte att han var ”extremt taggad” för det som väntade.

Och det var något han visade mot SHL-degraderade Oskarshamn, 901 dagar sedan hans senaste elitmatch enligt TV4 Plays uppgifter.

Veteranen gjorde säsongens första hockeyallsvenska mål i powerplay, 1–1 efter 4.31 minuter av första perioden.

– Det där har man väl gjort 300-400 gånger i sin karriären. Man kommer in på den sidan och tar ett slagskott i en utmärkt höjd. Den är inövad. Gubbhörnet som alla säger men det är en ”patentare”, säger han till TV4 Play.

Djurgården hamnade i ett nytt underläge efter Daniel Brodins matchstraff men lyckades återigen reda ut situationen genom tre mål i andra perioden; David Blomgren, Albin Grewe och August Berg.

Vändningen till 4–2 innebar dock ingen given premiärseger.

Oskarshamn såg till att matchen fick nytt liv, hämtade upp till 4–4 – Michael Joyaux och Rasmus Bengtsson – och en svängig men mållös förlängning väntade.

Efter 24 straffar knep Djurgården extrapoängen, då Marcus Krüger avgjorde.

– Viktor (Andrén, målvakt) gjorde det bra i kassen och vi fick chansen att vinna, säger Krüger.

Dick Axelsson är inte den ende veteranen i Djurgårdens trupp. Klubben har även plockat in norrmannen Patrick Thoresen, och 40-åringen ansluter till laget på måndag.