Förlust i natt – i dag kan Svennis sparkas

Sven-Göran Eriksson instruerar Gerardo Torrado.

Honduras 1, Mexiko 0.

Trots resultatet är Mexiko vidare i VM-kvalet.

Men i dag kan Sven-Göran Eriksson få sparken.

– Det är inte upp till mig. Men jag vill ta laget till VM i Sydafrika, sa Svennis efter matchen.

Svennis tog i natt svensk tid Mexiko vidare till nästa steg i VM-kvalet - precis som väntat.

För trots förlusten med 1-0 mot Honduras och Jamaicas klara 3-0-seger mot Kanada är Mexiko vidare - men bara på bättre målskillnad. För att laget skulle ha missat krävdes att Jamaica skulle tagit in ytterligare tre mål.

Nu slutade båda lagen på tio poäng - Mexikos målskillnad 9-6 och Jamaicas 6-6. Honduras vann gruppen på tolv poäng.

Självmål

Matchens enda mål gjorde av Mexiko-backen Ricardo Osorio som i den 52:a minuten efter en hörna stötte in bollen i eget mål. De 39 000 Hondurasfansen på Francisco Morazan-stadion jublade när avancemanget säkrades.

På slutet visade Mexikospelarna dåligt humör. Både mittfältaren Gerardo Tornado (87:e minuten) och anfallaren Carlos Vela (88:e minuten) blev utvisade.

– Vår attityd i matchen var rätt, men vi lyckades inte vinna, sa Sven-Göran Eriksson enligt AP.

En mexikansk reporter frågade sedan om den svenske coachen tänker avgå på grund av förlusten. Svennis svarade att det inte är upp till honom.

– Min önskan är att ta laget till VM i Sydafrika, sa Eriksson.

Räcker inte?

Men avancemanget till nästa kvalomgång räcker kanske inte för att rädda 60-årige Sven-Göran Erikssons jobb.

Han har varit hårt kritiserad ända sedan han tog över landslaget för bara några månader sedan. Tillsammans med Hans Backe och Tord Grip har inte Svennis lyckats få ordning på spelet och de har ofta kritiserats för bristande kunskap om mexikansk fotboll.

Bara tre segrar på de sex VM-kvalmatcherna kan innebära att svensktrion i dag får beskedet att de sparkas.

– Vi behöver en seger för att få självförtroende och för att tysta kritikerna, sa mittfältaren Andrés Guardado inför matchen.

0-1 lär betyda att kritikerstormen når orkanstyrka under dagen.

I nästa runda av VM-kvalet är sex lag med: USA, Costa Rica, El Salvador, Trinidad och Tobago, Mexiko och Honduras. De tre bästa lagen går till VM-slutspelet i Sydafrika 2010.