Superdramats hjälte: ”En fantastisk känsla”

Uppdaterad 2013-05-16 | Publicerad 2013-05-15

Chelsea avgjorde finalen på tilläggstid

Europa League-finalen var på väg mot förlängning.

Då avgjorde Branislav Ivanovic – i den tredje tilläggsminuten.

Chelsea är därmed första laget att vara regerande Champions League- och Europa League-mästare.

– Vi förtjänar den här titeln, säger match- vinnaren.

Chelsea vann Champions League i fjol. Nu har klubben tagit sin andra europeiska titel på ett år. Men det satt långt inne.

Benfica dominerade den första halvleken, men det var Frank Lampard som hade den bästa chansen. Målvakten Artur Moraes stod dock för en jätteräddning på mittfältarens skott.

Torres spräckte nollan

– Det var en riktigt tuff match och Benfica var det klart bättre laget i den första halvleken. Det var kanske vår enda chans att vinna Europa League, och vi ville verkligen göra det, säger Fernando Torres till ITV.

Chelsea spelade upp sig i den andra halvleken och i den 59:e minuten kom målet. Petr Cech stod för ett snabbt och långt utkast som, via Juan Mata, nådde hela vägen fram till Fernando Torres som höll borta en försvarare och satte 1–0.

Men bara tio minuter senare fick Benfica straff efter att Cesar Apilicueta tagit bollen med handen. Oscar Cardoza satte straffen säkert. I slutet av matchen fick Lampard på ett jätteskott, men bollen gick i ribban.

Finalen såg i stället ut att gå till förlängning. Men då, i den tredje tilläggsminuten, nådde Branislav Ivanovic högst på en hörna och nickade in segermålet.

– Det är en fantastisk känsla. Benfica spelade väldigt bra och det var en svår match. Men vi förtjänar den här titeln, säger Ivanovic till AP.

Lycklig Lampard

Chelsea är därmed det första laget som har både Champions League- och Europa League-bucklan samtidigt.

– Det har varit en fantastisk tid för alla oss som varit inblandade. Snacka om att det varit många toppar och dalar de senaste två åren. Detta är dock en hög topp, säger Frank Lampard till AP.

Titta, Chelsea har slagit till på tilläggstid förut

Åttondelsfinal 2 i Europa League 2012/13 mot Sparta Prag:

Chelsea vann första mötet i Tjeckien med 1–0. I returen kom dock Sparta ut som ett helt nytt lag och visade ingen respekt för sina mer meriterade motståndare. Man lyckades även få in första målet som, om resultatet stod sig, skulle innebära en oviss förlängning. Eden Hazard hade dock andra planer, vilket han visade genom sin vackra kvittering på tilläggstid. 1–1 och Chelsea var därmed vidare.

Semifinal 1 i Europa League 2012/13 mot Basel:

Ställningen i semifinalen var 1–1, och läget ovisst inför matchen på Stamford Bridge. Då stegade David Luiz fram och sköt en frispark som letade sig hela vägen in i mål. 2–1 till Chelsea och returen blev plötsligt betydligt mer avspänd för Londonlaget som gick vidare med sammanlagt 5–2.

Kvartsfinal 2 i Champions League 2011/12 mot Benfica:

Lissabon-klubben har inga vidare minnen av tilläggsminuter mot Chelsea. Ställningen i den andra kvartsfinalen på Stamford Bridge var 1–1. Portugiserna jagade ledningsmålet som, i såna fall, skulle innebära avancemang till semifinal tack vare fler gjorda bortamål. Chelseas Raul Meireles krossade dock Benficas dröm på tilläggstid när han gjorde 2–1.

Semifinal 2 i Champions League 2011/12 mot Barcelona:

Chelsea vann den första semifinalen med 1–0 hemma i London. I returen satte katalanerna fart och ledde med 2–1 på Camp Nou när bara minuter återstod. Mitt i den värsta jakten på målet som skulle ta Barça vidare klev Fernando Torres fram och gjorde 2–2, vilket innebar spiken i kistan.

Semifinal 1 i Champions League 2007/08 mot Liverpool:

”Pool” ledde hemmamatchen med 1–0 och höll på att skaffa sig ett utmärkt utgångsläge. På tilläggstid blev dock John-Arne Riise syndabock när han nickade in självmålet som innebar slutresultatet 1–1. Returen blev sedan en rafflande historia som avgjordes först efter förlängning. Chelsea vidare med sammanlagt 4–3.