Men värst är krisen i Hammarby som fortfarande står utan en seger.

– Det hade kanske inte varit så här om det fanns färre lag i Stockholm, säger Hammarbys Nazanin Vaseghpanah.

LdB FC Malmö och Kopparbergs/Göteborg fortsätter att rada upp segrar och rycker samtidigt i toppen.

Men för tre av fyra Stockholmslag är verkligheten en annan.

Djurgården, AIK och Hammarby ligger tvärsist i damallsvenskan. Värst är krisen i Bajen som fortfarande, efter tio omgångar, krigar för sin första trepoängare.

Nattsvarta siffror som kan kosta Hammarby en plats i det absoluta finrummet nästa år.

– Men så kan vi inte tänka. Visst, vi har inte vunnit en match och det börjar bli jävligt tröttsamt. Men vi skapar målchanser. Det hade varit värre om vi inte gjort det, säger Hammarbyliraren Nazanin Vaseghpanah.

Tre av fyra Stockholmslag ligger i botten. Inte direkt ett smickrande facit för damfotbollen i Stockholm?

– Nej, verkligen inte. Men både AIK och Djurgården har genomgått ett generationsskifte. Och det funkar inte att bara ta in unga spelare samtidigt som man tappar de med rutin. För vår del i Hammarby handlar det med om att vi saknar en riktig forward som kan göra mål.

Är damfotbollen i Stockholm på väg utför?

– Nej, det tror jag inte även om det inte ser så ljust ut nu.

En trolig anledning till att Stockholmslagen tappat mark i damallsvenskan är, tillsammans med konkurrens från andra idrotter och sviktande publiksiffror, att antalet lag är för många.

– Kanske att det inte hade varit så här om det funnits färre Stockholmslag.

Skulle det vara ett alternativ att slå ihop klubbarna i framtiden?

– Jag vet inte. Det är väl ett alternativ men samtidigt vill man inte få bort lag. Då förlorar man ju derbykänslan, säger Vaseghpanah.

Men efter tio omgångar är Stockholmslag hårt prövade, om man bortser från Tyresö som ligger på en åttondeplats.

I går förlorade samtliga krislag vilket gör att situationen är än mer nattsvart.

Bajen tappade poäng efter att släppt in ett riktigt skitmål mot Umeå. AIK förlorade med uddamålet mot Jitex sedan Sofia Karlsson i prickat in 1-0 i 65:e minuten. Ett mål sänkte även Djurgården. Tabelltvåan Kopparbergs/Göteborg satte matchens enda mål, via Lisa Dahlkvist, i 68:e minuten.

Mer om onsdagskvällens matcher:

LdB FC Malmö-Tyresö 4-1 (1-0)

LdB FC Malmö är fortfarande obesegrade.

Mot Tyresö var det tvåmålsskytten Manon Melis som agerade segerorganisatör.

I inledningen av matchen hade Tyresö bra bevakning av Pavlina Scasna och Manon Melis.

Men till slut lyckades inte stockholmarna rubba målskyttarna. I 40:e minuten pangande Scasna in 1–0. I andra halvlek spädde Manon Melis på siffrorna med två klockrena skott. Även Linda Forsberg skrevs in i målprotokollet.

I och med den övertygande segern mot Tyresö är tabellettan fortfarande obesegrat i damallsvenskan.

Örebro-Sunnanå 0-0

Ännu en gång nollade i en kryssmatch.

Örebros oförmåga att göra mål höll i sig även mot Sunnanå.

Flera kvalificerade målchanser radades upp. Men även denna gång gick Örebro bet i anfallsspelet. Hemmamötet med Sunnanå slutade 0-0. Sunnanå bokfördes för gifitga målchanser, bland annat genom pigga Linda Fransson.

Men inte heller gästerna lyckades spräcka nollan trots ivriga försök.

Linköping-Kristianstad 3-0 (3-0)

Linköping vann lekande lätt toppmötet mot Kristianstad.

I och med segern klättrade LFC upp till en tredjeplats i tabellen.

– En jätteskön seger, säger tvåmålsskytten Petra Larsson till corren.se.

LFC spelade aggressivt, tog vara på chanserna och smackade in tre fullträffar. Svårare än så var det inte mot överraskningslaget Kristianstad.

– Vi är riktigt bra i första halvlek och sedan kontrollerar vi matchen helt i andra, säger Petra Larsson till corren.se.

Matchavgörande 2–0 gjorde Linda Sällström sedan hon klivit in bakom Kristianstads målvakt, Sandra Wahldén, och tryckt in matchens andra balja i mitten av första halvlek.

Övriga LFC-mål noterades Petra Larsson för.