Oväntad tvåmålskytt avgjorde cupfinalen

Uppdaterad 2014-05-04 | Publicerad 2014-05-03

Bjöd på skönspel efter stökigheterna

Napoli är italienska cupmästare för femte gången.

Det kan man till stor del tacka Lorenzo Insigne för – som smällde in två mål på 17 minuter i första halvlek.

– Insigne bör tas ut till VM. Han är alltid en avgörande spelare, säger tränaren Rafael Benitez till Rai.

Cupfinalen i Italien präglades av oroligheter under lördagen.

Tusentals supportrar hade rest från Florens och Neapel till Rom och några stycken av dessa drabbade samman med polisen under lördagen, där tre Napoli-supportrar skottskadades.

Matchen sköts också upp på grund av oroligheterna men när den väl kom igång bjöds publiken på en välspelad och underhållande fajt.

Napolis offensive mittfältare Lorenzo Insigne hade vaknat på rätt sida och gjorde två mål inom loppet av 17 minuter.

I Serie A har den 22-årige italienaren bara gjort två mål på 34 matcher – men på Stadio Olimpico lossnade det rejält.

Efter den chockstarten fick Fiorentina igång spelet och laget lyckades också reducera via Juan Vargas vänsterslägga.

Jättemissen blev avgörande

Alberto Aquilana hade också en boll i nät strax innan pausvilan, men målet dömdes bort för offside.

Ett desperat och skadedrabbat Viola, som inte vunnit en titel på 13 år, jagade sedan en kvitteringen under i stort sett hela andra halvlek.

Läget ljusnade också en aning när Napolis Gökhan Inler visades ut med tio minuter kvar.

En friställd Josip Ilicic fick det absolut bästa läget med fem minuter kvar – men slovenen lyckades på något sätt bränna chansen.

– Hur är det möjligt att han missar den? Det är ofattbart, säger TV12 expert Martin Åslund.

"Ett lag av högsta klass"

Istället kunde belgaren Dries Mertens fastslå slutresultatet till 3-1 på stopptid.

– Vi spelade mot ett lag av högsta klass. Det här var fantastiskt för oss ända fram till den här kvällen, säger Fiorentina-coachen Vincenzo Montella.

Napolis cuptitel var den femte i ordningen, den senaste kom 2012.

För tränaren Rafael Benitez var det även spanjorens första titeltriumf sedan han kom till den syditalienska klubben.

Glädjande för Fiorentina i finalbedrövelsen var att Giuseppe Rossi kunde göra comeback efter ännu en lång skadefrånvaro.

Italienaren byttes in i den 72:a matchminuten.