FCK:s historiska vinst - klart för slutspel

Martin Vingaard och Jesper Grönkjaer sänkte Panathinaikos på Parken.

Oscar Wendt, Mikael Antonsson och Johan Wiland spelade från start i den historiska vinstmatchen.

– Vi har gjort något stort, säger norske succétränaren Ståle Solbakken.

Efter en pigg inledning tog FCK ledningen i första halvlek.

Martin Vingaards skott såg ut som en god tanke men inte mer. Bolanos hittade in till Vingaard från högerkanten, mittfältaren tog emot, föste till på uppstuds och banan bollen tog överraskade nog alla inklusive Panathinaikos keeper Tzorvas.

1-0 och finalspelsglädje hos FCK, som startade med svensktrion Wendt, Wiland, Antonsson.

Johan Wiland nära tavla

Men stundens allvar märktes hos det danska succégänget. När Johan Wiland var ute och flaxade bort skott vid straffområdeslinjen i en förvirrad aktion satt nog många danskar med hjärtat i halsgropen.

I andra halvlek revanscherade Wiland det hafsiga ingreppet med en dödsföraktande stålmannenutboxning. Målvaktens haka strök förbi den framrusande anfallarens dobbar, som i stället träffade armen.

Landslagsmålvakten fick ont, men ställde sig upp och spelade vidare.

Grönkjaer fick straff och satte den

Direkt efter fixade Jesper Grönkjaer straff när han togs fult i straffområdet.

Samtidigt som Barcelona tog ledningen borta mot Rubin Kazan satte veteranen straffen själv.

Jublet på andra sidan sundet tog aldrig slut. För resten av andra halvlek blev bara en transportsträcka mot FCK:s historiska prestation, efter ytterligare en helgjuten insats av Ståle Solbakkens gäng.

Vingaard fixade trean

Martin Vingaards hörna med kvarten kvar, som via ett Panathinaikos-huvud, gick in i mål blev finalen på en fest som nog ingen vågats hoppas på.

3-0 och hopp om att det kan bli en rolig dansk vår.

– Vi är historiska och vi har gjort något stort. Vi har förtjänat alla tio poäng vi har tagit, säger Ståle Solbaken, som nu hoppas på tur i lottningen.

– Det är skillnad på Real Madrid och Sjaktar Donetsk.

På tilläggstid fick Wilandse sig överlistad när Cédric Kanté skarvade in en frispark. Den snöpliga reduceringen fick dock ingen betydelse, för strax efter blåste domaren av matchen.

För första gången har ett danskt lag tagit sig vidare från gruppspelet. De gör sällskap med Barcelona, som vann gruppen.

– Nu behöver vi åka på semester, sedan kommer vi tillbaka supermotiverade, säger Solbakken.