Dagens namn: Gerhard, Gert

Pascal Lundqvist räddade oavgjort för Blåvitt efter missad straff

Publicerad 2024-09-23 20.54

GÖTEBORG. IFK Göteborg brände sin 14:e straff senaste sex säsongerna.

Ramon Pascal Lundqvist missade – men räddade sig själv och Blåvitt med 1–1-kvittering i 89:e minuten mot Halmstad.

– Straffen var svår att glömma, säger Pascal Lundqvist till Max.

För att sätta siffror på ångestmötet mellan IFK Göteborg och Halmstad: Blåvitt kom med åtta matcher utan seger i allsvenskan, HBK med sex raka förluster.

Hotet för båda, direkt ur allsvenskan eller kvalplats.

Säkerhetsspel från lagen

Det var förvånansvärt lite aggressivitet och relativt mycket säkerhetsspel under den första halvleken där båda lagen hade ett par chanser vardera från Paulos Abraham och Ramon Pascal Lundqvist från Blåvitt och Joel Allansson och Birnir Ingason för HBK.

Andra halvlek inleddes med ett jätteläge för Villiam Granat där Blåvittmålvakten Jacob Karlström räddade och HBK:aren petade returen i stolpen ur snäv vinkel.

IFK Göteborg ökade trycket, förde spelet med Halmstad hade även nästa fina läge när Vinicius nickade och Karlström gjorde ny klassräddning.

Hemmalaget fick en jättechans mot nytt allsvenskt kontrakt när ett inlägg tog på Joseph Baffoes hand och Blåvitt fick straff.

Men då räddade Tim Rönning i målet på straffen från Ramon Pascal Lundqvist.

14 (!) missade straffar

Det var IFK Göteborgs tredje missade straff i följd i allsvenskan där Arbnor Mucolli bränt de två närmast föregående. De senaste sex säsongerna har IFK Göteborg gjort 14 mål på straffar – men missat lika många, hela 14 stycken i allsvenskan. Otroliga siffror.

I stället kontrade Halmstad framgångsrikt. Granath spelade fram inhopparen Yannick Agnero till öppet mål och 1–0 för gästerna i 78:e minuten.

Pascal Lundqvist tog revansch på sig själv när han forcerade in 1–1 i 89:e minuten.

Det oavgjorda resultatet stod sig tiden ut och innebär att Halmstad klättrar upp på kvalplatsen med IFK Göteborg precis ovanför, en poäng ned till strecket.

– Matchen står och väger, jag bommar straffen. Det är tufft. Till slut får vi en poäng. Över hela matchen ska vi skapa mer och vara mer direkta, säger Ramon Pascal Lundqvist till Max efter slutsignalen.

Rönning straffexpert

Blåvittanfallaren fick avbryta straffen eftersom domaren Granit Maqedonci inte hade blåst. Pascal Lundqvist menar att det delvis påverkade honom.

– Lite kanske. Men det var en dålig straff och han läste mig tidigt. Det var jävligt tufft. Jag försökte glömma bort det, men det var svårt, säger Ramon Pascal Lundqvist till Max.

Straffräddaren och straffexperten, Tim Rönning, som räddat fyra av sju straffar senaste säsongerna:

– Jag bestämde mig tidigt var jag skulle gå. Vi hade tittat på klipp inför matchen. Jag var ganska säker på att han skulle lägga den till höger från mitt håll när han fick slå om den, säger Rönning.