Dagens namn: Maurits, Moritz

USA såg rött mot Italien

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-17

Självmål, utvisningar och blodvite när VM fick en ny Dödens grupp

Rödmålad Brian McBride efter attacken från Daniele de Rossi. Totalt delades tre röda kort ut i matchen.

USA spelade för sin överlevnad i VM mot Italien.

Jänkarna gav allt – och var nära att ta tre poäng.

Men efter en sanslös match med tre utvisningar, ett självmål, ett bortdömt mål och en nerblodad amerikansk anfallare lever ändå drömmen om åttondelsfinal för Bruce Arenas mannar.

– Vi är kvar i turneringen och har en bra chans, säger Kasey Keller, USA:s målvakt.

Efter 0-3 mot Tjeckien var USA piskat att ta åtminstone en poäng mot Italien för att ha en chans att överleva gruppspelet i VM. Och jänkarna började bra: mot ett passivt Italien hade Bruce Arenas mannar det mesta av såväl spel som chanser.

Men det var Italien som gjorde det första målet – på sin första riktiga målchans.

På en frispark från högerkanten i den 22:a minuten var Alberto Gilardino först av alla mot ett passivt amerikanskt försvar. Gilardino språngskallade in 1-0 bakom en chanslös Kasey Keller.

Första röda kortet

Matchen tände till ordentligt när USA i den 27.e minuten fick en frispark på högerkanten. Bobby Conveys inlägg gick mot Brian McBride som missade bollen. I stället sparkade hemmabacken Cristian Zaccardo hål i luften när han skulle rensa – men inte bättre än att han styrde bollen i eget mål bakom en chanslös Gianluigi Buffon.

Minuten efter USA:s något turliga kvittering fick den italienske mittfältaren Daniele de Rossi rött kort direkt av domaren Jorge Larrionda från Uruguay, efter att ha satsat fult med en armbåge mot Brian McBride. McBride slog upp ett jack under vänster öga och blödde ymnigt men anfallaren kunde återvända i spel.

Totti ut  – Gattuso in

Som en följd av utvisningen plockade den italienske förbundskaptenen Marcelo Lippi av Francesco Totti till förmån för grovjobbaren Gennaro Gattuso. Kanske var bytet något förhastat – i den 45:e minuten visade Larrionda matchens andra röda kort efter en våldsam kapning från USA:s Pablo Mastroeni mot Andrea Pirlo.

Och direkt efter avspark i den andra halvleken var det dags att vifta med det röda kortet igen för domare Larrionda, när backen Eddie Pope fick sitt andra gula kort efter en tackling mot Gilardino.

Tre röda kort i en och samma match är tangerat rekord i VM-sammanhang – det har tidigare bara hänt tre gånger, senast 1998 i mötet mellan Danmark och Sydafrika.

I den 52:a minuten var Carlos Bocanegra nära att betala tillbaka självmålet från första halvlek. Den amerikanske backen nickade Pirlos frispark – i ribban hos Kasey Keller.

USA gav inte upp. I den 63:e minuten sköt nyinsatte DaMarcus Beasley ett skott som Buffon tappade in i mål – men målet dömdes bort för offside på Brian McBride som skymde den italienske målvakten.

– Allt gick emot oss i dag. Domaren hade en del konstiga domslut men vi kunde ha vunnit med nio man, säger Kasey Keller.

Drömmen lever för USA

Efterhand tog Italien i kraft av en man mer på planen över mer och mer av spelet och chanserna. Men två fina räddningar av USA:s målvakt Kasey Keller på skott från Allessandro Del Piero räddade poängen åt USA – och därmed också chansen att ta sig vidare från den mycket jämna grupp E.

Italien toppar gruppen med fyra poäng, Ghana och Tjeckien har tre poäng och USA en poäng. I den sista omgången möts Tjeckien-Italien och Ghana-USA.

– Vi ville ha tre poäng men sett till omständigheterna gjorde vi en fenomenal insats som tog en poäng, säger Keller.