Finsk ilska efter fula smällen på SDHL-stjärnan

Uppdaterad 2018-02-21 | Publicerad 2018-02-19

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

USA är klara för tredje raka OS-finalen i ishockey efter hela 5–0 mot Finland.

Men frågan är om Meghan Duggan får spela den matchen efter knätacklingen på Ronja Savolainen, till vardags i SDHL och Luleå.

– Det var en chock, säger finländskan till Ilta-Sanomat.

USA hade inga som helst problem med att avfärda Finland i OS-semifinalen under måndagsmorgonen.

Redan efter första perioden stod det 2–0 efter att Danielle Cameranesi och Gigi Marvin stått för målen.

När sedan finländskorna började dra på sig utvisningar i den andra perioden blev ledningen bara större och när slutvisslan ljöd inne i Gangneung Hockey Centre efter 60 minuter stod det klart att amerikanskorna kommer spela sin tredje raka OS-final.

Friades efter smällen

Men det hade kunnat sluta annorlunda ifall Meghan Duggan straffats i den första perioden.

När Finlands Ronja Savolainen drev upp pucken vid ställningen 1–0 satte en feltajmad Duggan in en knätackling på backen som kanade in i sargkanten och slog sig illa. Efter många om och men fick hon ledas av isen.

Domarna såg dock inget ojuste och friade helt efter en lång diskussion på isen.

– Det såg ut att vara en solklar knätackling och utgången av matchen hade kunnat förändrats om USA straffats, säger finländska förbundskaptenen Pasi Mustonen till Yle.

Smällen tog mot huvudet

Savolainen som är en viktig kugge i Luleås SDHL-lag kom dock tillbaka redan i den andra perioden och spelade sedan matchen ut.

– Jag är ledsen.. Det var en chock!, säger hon till sajten Ilta-Sanomat.

Men det var inte själva tacklingen som orsakade mest skada. Savolainen slog nämligen huvudet i sargen efter smällen och undersöktes för hjärnskakning.

– Nu är tillståndet bra. Jag kan gå utan problem och har ingen huvudvärk, säger hon.

USA möter antingen Kanada eller OAR i finalen på torsdag och Finland spelar bronsmatch under onsdagen.