Efter förnedringen – skickade ut Kazakstan

Publicerad 2012-05-14

Finland kom tillbaka efter förnedringen mot USA.

En enkel 4–1-seger mot Kazakstan gav värdnationen lite andrum – och skickade samtidigt kazakerna ur A-VM.

Matchens lirare: Valtteri Filppula, två mål och två assist.

Förnedrade av USA i söndags. I kväll var det ett Finland med stukat självförtroende, en skadad förstemålvakt (Kari Lehtonen) och en avstängd back (Anssi Salmela) som mötte gruppjumbon Kazakstan.

Och trots att Kazakstan – som kämpade för sin överlevnad i A-VM – höll 0–0 efter den första perioden var det aldrig något snack om vart segern skulle hamna.

Om inte målvakten Vitali Kolesnik briljerat hade siffrorna blivit betydligt större. Totalt räddade Kolesnik 44 skott i matchen.

Finlands offensiv leddes av NHL-kedjan Mikko Koivu, Minnesota, Jussi Jokinen, Carolina och Valtteri Filppula, Detroit.

Och främst då den 28-årige Filppula.

Han svarade för två snygga mål (3–0 och 4–0) och passade fram till Jokinens 1–0 och Mikko Mäenpääs 2–0. Tre av målen kom i power play.

– Vi spelade helt okej. Vi fick flera lägen i numerärt överläge som också resulterade, sa Filppula.

”Redo för kvartsfinalen”

Därmed klättrade Redwings-stjärnan i VM:s poängliga. Filppula har svarat för nio  poäng (4+5) under de sju gruppspelsmatcherna.

I Finlands mål stod Petri Vehanen. Dallas-målvakten Kari Lehtonen är fortfarande skadad efter Bobby Ryans påkning senast och var inte ens ombytt.

Anmärkningsvärt var att coachen Jukka Jalonen även bänkade underbarnet Mikael Granlund i den andra perioden.

Finlands kvartsfinal – förmodligen mot USA – spelas på torsdag klockan 17.30. Samma USA som körde över värdnationen i söndags och vann med 5–0.

– Det känns som man har en dålig match i varje turnering. Den har vi spelat bort. Nu får vi vila ett par dagar och är sedan redo för kvartsfinalen, sa Valtteri Filppula till MTV3.