Stålbergs straff sänkte Columbus

Publicerad 2011-04-02

Anton Strålman och Samuel Påhlsson höll på att förstöra allt.

Men till slut räddade Viktor Stålberg sitt Chicago.

Slutspelsjagande Blackhawks vann mot Columbus med 4–3 och Stålberg blev hjälte efter att ha avgjort straffläggningen.

– En viktig extrapoäng för oss i tabellen, säger svensken.

Stålberg lägger in pucken bakom Mathieu Garon i Columbus mål.

Mästaren Chicago låg risigt till på åttonde plats i Western Conference – bara tre poäng före jagande Dallas och Calgary – med sex matcher kvar att spela.

Därför var två poäng borta mot avsågade Columbus Blue Jackets ett måste i nattens match.

Och det började lysande. Efter bara drygt fem minuters spel hade Chicago tagit ledningen med 2–0 efter mål från Patrick Kane och backen Brent Seabrook.

Tre Stålmanassist

Men Columbus vägrade ge upp. Reduceringen till 1–2 kom i den första perioden och i den andra kvitterade Derick Brassard i power play. På båda målen fick backen Anton Strålman assistpoäng.

När sedan Samuel Påhlsson gav hemmalaget ledningen med 3–2 (jodå, assisterad av Strålman igen – nytt personligt NHL-rekord) 13.22 in i den tredje perioden var mästarna i gungning.

För ett kort tag.

För bara dryga minuter senare kvitterade Bryan Bickell till 3–3 och matchen gick till en mållös förläning.

I straffläggningen missade samtliga fem skyttar fram till den siste spelaren – Viktor Stålberg. 25-åringen satte sin straff bakom Columbus-målvakten Mathieu Garon och vilt jubel utbröt bland Chicago-spelarna.

– Vi brukar träna mycket straffar på träning. Jag försöker sätta så många som möjligt där. Tränaren frågade mig för några veckor sedan om jag vill lägga en nästa gång. Men vi har inte haft en enda straffläggning sedan dess. Det var en viktig extrapoäng för oss i tabellen, sa Viktor Stålberg till AP.

Iginla till 1 000

Och coachen Joel Quenneville fyllde på:

– Inget fel med detta. Vi tar allt vi kan få just nu. När du ligger under sent in matchen innebär det att det här känns som en stor seger för oss.

I och med segern har Chicago nu 92 poäng i Western Conference med fem matcher kvar att spela.  Återstående program: Tampa Bay (h), Montreal (b), St Louis (h), Detroit (b) och Detroit (h).

Calgary hakade på Chicago efter att ha slagit St Louis på bortais med 3–2.

Jarome Iginla hade en stor kväll och stod för två mål och en assist. Därmed blev kanadensaren den 77:e spelaren genom tiderna att ha nått 1 000 poäng under NHL-karriären.

– Det får mig att tänka tillbaka på hur roligt det har varit och hur lyckligt lottad jag har varit som fått spela så länge, säger 33-årige Iginla till nhl.com.

– Jag vill fortfarande fortsätta att spela.

New Jersey Devils lyckades besegra topplaget Philadelphia hemma med 4–2 efter ett hattrick av tjecken Patrik Elias.

Johan Hedberg stod i Devils mål och noterades för 34 räddningar.