Grossmanns märkliga mål i Pennsylvania-derbyt

Pittsburgh Penguins–Philadelphia Flyers 5–6.

I natt fick Pennsylvanias hockeyfans se ett nytt galet derby.

Stor matchhjälte för Flyers: hattrick-skytten Jakub Voracek.

Men det märkligaste målet stod svensken Nicklas Grossmann för.

Om ni minns den osannolika slutspelsserien från i fjol mellan dessa två ärkerivaler fattar ni även hur det såg ut i natt.

Svängig hockey från första nedsläpp med oräkneliga målchanser och två något tafatta målvakter.

Och precis som förra året var Flyers starkast – även om det började riktigt illa. Efter 7.15 hade Matt Niskanen och Jevgenij Malkin gett Penguins en 2–0-ledning.

Mellan målen tog bortacoachen Peter Laviolette timeout.

– Vi var tvungna att vakna till och börja spela mer fysiskt, sa Laviolette i en tv-intervju.

Avbrottet och snacket gav senare resultat.

Första målet sedan januari 2011

Knappt tolv minuter in i perioden bokstavligen tryckte Flyers in pucken i mål efter en situation som var bland det bökigaste som skådats i en ishockeyrink. Samtliga fem hemmaspelare plus målvakten Tomas Vokoun låg och fläkte sig i och omkring målgården.

Till slut fick backen Nicklas Grossmann tag på pucken och lyckades på något märkligt sätt få in den bakom köttmuren – svenskens första mål sedan den 21 januari 2011 (!).

Grossmanns fullträff gav Flyers extra energi.

Exakt en minut senare gjorde Wayne Simmonds 2–2 efter en läcker framspelning från Dan Briere. Resultatet stod sig perioden ut.

Mellanperioden såg ut att bli mållös, men med tio sekunder kvar satte tjecken Jakub Voracek 3–2 bakom landsmannen Vokoun.

Och i den tredje exploderade allt.

2–4 efter 18 sekunder (Voracek igen), 3–4 (Tyler Kennedy), 3–5 (Wayne Simmonds igen), 4–5 (James Neal) och med 2.03 kvitterade Brandon Sutter till 5–5 inför överlyckliga hemmafans.

Flyers målvakt Ilja Bryzgalov släppte, lite väl enkelt, in pucken efter att Sutter gått runt köksvägen.

Men om den ryske målvakten var givmild i det läget var hans kollega Vokoun än mer tafflig när han bara 33 sekunder efter kvitteringen fumlade in ett skott som avlossades bakom den förlängda mållinjen.

Karriärens första NHL-hattrick

6–5 till Philadelphia, alltså, som nu vunnit sex av de sju matcher lagen mötts i Consol Energy Center.

Och visst – även det sista målet gjordes av Jakub Voracek och NHL-karriärens första hattrick bidrog till att han valdes till matchens stjärna.

– Jag försökte bara kasta in pucken mot målet så att någon kanske skulle kunna slå in returen. Men den studsade turligt och det köper jag gärna, sa Voracek efter matchen.