Chockminuten

Publicerad 2011-05-15

En minut förvandlade den svenska gulddrömmen till en bitter silverfest.

I inledningen av den tredje perioden ryckte Finland och avgjorde VM-finalen med två snabba mål.

Sedan slaktades svenskarna när finalen slutade 6-1.

Sverige inledde bäst och såg ut att ha ett grepp om VM-guldet när nästan två perioder var spelade av VM-finalen. Men ett mål i power play med bara sju sekunder kvar av mittenperioden gav Finland vittring. Sedan avgjorde de matchen på ett brutalt sätt i den tredje perioden.

Efter drygt tre minuter tappade David Petrasek pucken. Finland utnyttjade det blixtsnabbt och tog ledningen genom Petteri Nokelainen. 46 sekunder senare var den svenska guldrömmen släckt, hoppet begravt och segerhjältarna förvandlade till förlorare.

Kapanen Finlands hjälte

Niko Kapanen blev hela Finlands stora frälsare när han tryckte in 3-1 till Finland och avgjorde VM-finalen som Finland till slut vann med 6-1. En prestigeseger för Finland och deras första VM-guld sedan 1995.

En klen tröst för Sverige är att Viktor Fasth blev utsedd till hela turneringens bäste spelare. Målvakten gjorde en ny kanoninsats i finalen men den olyckssaliga minuten i början på den tredje perioden grusade även den glädjen.