Dagens namn: Maurits, Moritz

VIK-tränaren: ”Vi bjuder på kassarna”

Publicerad 2014-03-25

Storm tremålsskytt för Malmö

En passning som styrdes i mål, ett enkelt skott bakom en lurad Jonas Fransson och ett mål i tom bur.

Malmös Frederik Storm, 25, sänkte Västerås med ett påpassligt hattrick.

– Vi bjuder på kassarna, säger Västeråstränaren Joakim Fagervall i S24.

Det blev en lång kväll i ABB Arena i Västerås när Västerås och Malmö gjorde upp i kvalseriens femte omgång.

Hemmafansen kastade in konfetti på isen före första nedsläpp vilket gjorde att matchstarten sköts upp med några minuter.

Och inför tredje perioden, när Malmö ledde med 2–0, gick plötsligt brandlarmet i arenan. Orsaken var att ett sprinklersystem gått igång i ett av arenans omklädningsrum och innebar att publiken fick lämna läktarna medan brandkåren sökte igenom arenan. Incidenten föranledde ett avbrott på 30 minuter – och när matchen kom igång igen stod Västerås för en snabb reducering.

Passade in ettan

Men Malmö höll undan – mycket tack vare en dansk tremålsskytt. Frederik Storm, 25, hade inte gjort ett enda mål i kvalserien inför kvällens match.

Men dansken inledde med att göra 1–0 när han skickade in en puck framför mål. Pucken styrde på Västeråsförsvarare och in bakom hemmamålvakten Jonas Fransson.

Storm höll sig framme igen och satte 2–0 bakom en ställd Jonas Fransson i andra perioden. Och när hemmalaget tog ut målvakten och jagade kvittering bröt sig forwarden loss och punkterade matchen med 3–1 i slutminuten.

– Skönt att få göra några mål. Det första är egentligen en passning men pucken hamnar i mål. På det andra tror jag inte att målvakten riktigt är beredd och det sista är ju i tom kasse, säger Storm i S24.

”Skotten kommer utifrån”

Dansken pratade hellre om försvarsinsatsen. Malmö stod upp bra bakåt och Västerås superheta chanser uteblev. Och när möjligheterna väl dök upp stod Robin Rahm i vägen.

– Rahm gör en riktigt bra match. Men skotten kommer utifrån, mest från blålinjen. Vi försvarar oss bra, säger Storm.

Västeråstränaren Joakim Fagervall menar att Malmömålen var alldeles för enkla.

– Vi bjuder på kassarna och är inte tillräckligt skärpta, säger Fagervall.

Matchfakta

Västerås–Malmö 1–3 (0–1, 0–1, 1–1)

Första perioden: 0–1 (10.41) Frederik Storm.

Andra perioden: 0–2 (18.23) Frederik Storm (Magnus Häggström).

Tredje perioden: 1–2 (1.47) Evan McGrath (Jonas Emmerdahl, Luca Caputi), 1–3 (18.31) Frederik Storm (Jens Olsson).

Skott: 37–22 (14–8, 11–6, 12–8).

Utv, Västerås: 3x2. Malmö: 4x2.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta, och Christoffer Karlsson, Vadstena.

Publik: 4 146.