Dagens namn: Maurits, Moritz

Färjestad fick revansch efter show av David Tomasek

Uppdaterad 00.34 | Publicerad 2024-09-21 20.45

KARLSTAD. Färjestad lyckades ta en efterlängtad revansch på Rögle.

Efter förlusten med 4–0 i matcher i SM-kvartsfinalen vann de SHL-premiären med 4–3 på straffar.

Det var en dramatisk match där Färjestad hämtade upp tvåmålsläge, David Tomasek gjorde tre mål och satte sedan sedan avgörandet i straffläggningen.

Följ ämnen
Färjestad BK

David Tomasek blev alltså fyramålsskytt och stor matchhjälte när Färjestad vände och vann.

SHL:s skyttekung från förra säsongen har uppenbarligen behållit formen över sommaren.

– Det var en bra kväll. Jag är väldigt glad att vi kunde komma tillbaka. Jag älskade hur vi hade tålamod mot ett bra lag. Fyra mål i en match kanske senast hände när jag var åtta år, säger den 28-årige tjeckiske centern.

Skytteligasegern följdes upp med VM-guld med Tjeckien hemma i Prag, förhandlingar med NHL-klubbar och bröllop.

– Det fungerade inte men NHL, jag fick inte vad jag ville. Det var den bästa sommaren i mitt liv. Det var mycket firande, men jag lyckades ställa om snabbt till att komma till en ny säsong med Färjestad.

Övertag för Rögle

Storfavoriten Färjestad och SM-finalisten Rögle drabbade samman på lördagskvällen.

Det blev en rejäl kraftmätning med energi, griniga känslor och chanser åt båda håll.

Lukas Ekeståhl-Jonsson tystade den slutsålda arenan 1.01 minuter in i den andra perioden.

Rögle-backen slängde in ett skott på mål, Färjestad-målvakten Max Lagacé blev skymd av trafiken in på mål.

Färjestad kunde kvittera sju sekunder kvar av powerplay när David Tomasek slängde in en puck som studsade in via klubban på Mattias Göransson och skidskon på Joakim Nygård, ett mål som David Tomasek fick till slut.

Rögle kunde ta ledningen på nytt tack vare bra trafik på mål igen, den här gången två sekunder efter powerplay när Anton Bengtsson i slottet fick träff på ett direktskott i öppet nät.

Brady Ferguson ökade på till 3–1 när han rundande kassen och tryckte in en backhand.

Flera Färjestad-skador

David Tomasek skapade nytt liv i matchen när han reducerade på ett stenhårt direktskott upp i nättaket.

Det var också också han som satte straffen 2.24 minuter senare när Joakim Nygård blivit fälld av Ludvig Claesson.

– David Tomasek hade en lång säsong bakom sig. Det var bar för honom att känna på att vinna. Jag tycker att han ser ut att vara i bättre fysisk form nu än förra året när han kom. Det är en skicklig spelare som behöver göra de där målen för oss, säger Färjestads huvudcoach Tomas Mitell.

Färjestad-centern Joel Kellman fick hjälpas av isen i slutet efter en smäll över låret när han kolliderade med Jacob Peterson.

Med 55 sekunder kvar av övertiden fick Max Lagacé för ont för att fortsätta och Damian Clara fick ersätta i Färjestad-målet.

Damian Clara fick 55 sekunder i spel tre mot tre i sin SHL-debut och blev sedan en av straffhjältarna.