Avgjorde glödheta matchen – med 20 sekunder kvar

Toppmöte, publikfest, propagandahockey.

Och till slut en svensk matchhjälte i slutminuten.

Det var vad St Louis och Chicago bjöd på.

– Det handlar om var du placerar skottet, sa Alexander Steen efter sitt avgörande 3–2-mål.

De två divisionsrivalerna bjöd på en hockeyshow i Scottrade Center i natt.

I den fartfyllda matchen tog St Louis Blues ledningen med både 1–0 och 2–1, men vid båda tillfällen replikerade Chicago blixtsnabbt.

Efter Vladimir Tarasenkos 1–0 (snyggt assist av Patrik Berglund) i den första perioden klippte Patrick Kane in kvitteringen bara 77 sekunder senare i power play.

Och efter David Backes 2–1 i den andra perioden slog Jonathan Toews in en retur till 2–2. Även det i numerärt överläge.

Det oavgjorda läget höll sig länge trots mängder med bra chanser.

Ett av de bästa hade Alexander Steen med drygt fem minuter kvar av tredje perioden. Han kom till ett perfekt läge på vänsterkanten och avlossade ett hårt dragskott mot det högra krysset.

Resultatet: Chicagos målvakt Corey Crawford glänste med en akrobatisk räddning och plockade pucken.

Nåväl. Steen skulle få en chans till – i slutminuten.

”En brutal förlust”

Efter en snabb kontring kom svensken fram på samma vänsterkant. Denna gång beslutade han sig för ett annat avslut.

Det höga dragskottet förvandlades till ett lågt slagskott.

Och visst – pucken slank in mellan Crawfords benskydd och i mål.

Klockan visade 19.38,9. Och nu hann inte Chicago kvittera vilket gav Blues en synnerligen meriterad seger mot förra säsongens Stanley Cup-mästare.

– Du siktar på ett ställe och det handlar inte så mycket hur hårt skottet är utan mer var du placerar det, förklarade Steen efter säsongens tredje fullträff.

– En brutal förlust. Det var en bra hockeymatch och att inte få med sig någonting, det gör ont, sa Chicagos coach Joel Quenneville.

I det helkanadensiska mötet i Calgary var hemmalaget Flames starkare än Montreal Canadiens och vann med 3–2.

Ingen större överraskning om man kollar in statistiken mellan de två lagen. Montreal har nämligen inte lyckats vinna i Saddledome sedan den 5 januari 2002.