Washington Capitals drabbades av en rejäl baksmälla.

Då partajade Philadelphia Flyers ordentligt i stället.

Största festprissen: hemvändaren Simon Gagne, 33.

– Underbart att vara tillbaka, sa Gagne efter Flyers 4–1-seger.

Efter två raka segrar (5–1 New Jersey och 3–0 Carolina) hade hoppet tänts bland många Capitals-fans. I natt, borta i Philadelphia, grusades det mesta igen.

Washington var riktigt blekt – direkt från start.

Efter bara 23 sekunder tryckte Claude Giroux in ettan. Wayne Simmonds ökade på till 2–0 i power play efter 4.04.

Hemmalaget energiska spel fortsatte i mellanakten. 12–3 i skott föranledde två nya mål och en klar 4–0-ledning.

Men det var det tredje målet, signerat Simon Gagne, som fick taket att lyfta i Wells Fargo Center.

Den 33-årige (fyller i morgon) vänsterforwarden trejdades i tisdags från Los Angeles Kings där han i fjol fick lyfta Stanley Cup-bucklan.

”Blev ivrig”

Trots den påtvingade flytten var Gagne lycklig – han har nämligen tillhört Flyers 1999–2010.

– Det är alltid en chock att bli trejdad. Men när de berättade vilken stället jag skulle till, stället där jag var i över tio år och där allting startade, blev jag ivrig, sa han inför nattens match.

Och efter segern:

– Det kändes nästan som att jag aldrig lämnat Philadelphia. Bara att gå genom byggnaden före matchen, känna igen alla och sedan få det trevliga välkomnandet under uppvärmningen. Det är underbart att vara tillbaka. Det känns som att komma hem. Jag har spelat i ligan i 13 år och har fortfarande en hel del hockey i mig.

Bevisligen, ja.

Inget märkvärdigt mål

Visserligen var 3–0-målet i sig inte något märkvärdigt. Gagne stötte in pucken från nära håll efter en fin framspelning från Brayden Schenn. Men förutom fullträffen visade veteranen att han fortfarande håller på högsta nivå.

– Jag tycker Simon hade en riktigt bra match, både defensivt och offensivt. Han gjorde ett fint jobb, berömde coachen Peter Laviolette.

Med drygt två minuter kvar av matchen tröstmålade Washingtons Joel Ward och förhindrade Flyers målvakt Ilja Bryzgalov från att noteras för karriärens 31:a NHL-nolla.

Svenskarna? Inga poäng, men backen Nicklas Grossmann hade näst mest speltid av samtliga aktörer (22.47 minuter).

Montreal tog revansch

Montreal fick en gruvlig revansch för 0–6-förlusten hemma mot Toronto för drygt två veckor sedan.

I natt var i stället Canadiens hetast på bortais och vann med 5–2 i Air Canada Centre. Östra konferensen serieledare vann den sista perioden med 3–0. Stor matchvinnare blev Max Pacioretty som gjorde två av de fem målen.