Frankrike straffbesegrade Kanada i öppningsmatchen.

Matchvinnare: Skellefteås guldhjälte Pierre-Eduoard Bellemare.

– Jag är riktigt stolt, säger han till TT.

Bellemare.

VM:s första skräll kom redan i den första matchen.

Frankrike lyckades välta en av guldfavoriterna, Kanada, i en dramatisk straffläggning.

Skrällagets två stora förgrundsfigurer var Skellefteås guldhjälte Pierre-Eduord Bellemare och hans kedjekamrat Stephane Da Costa.

Da Costa som först satte 1-0 i första perioden och som klev sedan fram i tredje perioden när Kanada precis vänt på steken till 2-1 och hittade in med en kvittering i powerplay.

"Det är stort"

Förlängningen blev resultatlös och matchen avgjordes på straffar. Där missade Kanada alla sina chanser på Cristobal Huet och i stället blev Frankrikes segerhjälte Pierre-Eduoard Bellemare som sprätte upp sin straff i taket bakom James Reimer.

– Det var flera killar som hade försökt dribbla, så jag tänkte bara att jag skulle gå in och skjuta. Det gick hyfsat rätt, säger Bellemare om avgörandet till TT.

Han var givetvis mycket nöjd efter superskrällen:

– Klart det är stort. Jag är riktigt stolt, säger han.

I den andra öppningsmatchen stod favoriten pall desto bättre. Ryssland slog ett blekt Schweiz med hela 5-0.