Publicerad 2013-02-25

”Hade hoppats slippa se det ikväll”

Målvakten Anders Lindbäck fick starta för 13:e gången denna säsong.

Oturligt nog ställdes han mot en Sidney Crosby på spelhumör.

Efter drygt sju minuter hade Crosby satt två puckar bakom Lindbäck – som senare blev utbytt.

– Jag hade hoppats slippa se det i kväll, sa Tampa Bays coach Guy Boucher efter 3–5-förlusten mot Pittsburgh.

Pittsburgh kom till matchen utan Jevgenij Malkin, förra årets skyttekung i NHL. Ryssen skadade sig efter att ha kolliderat med sargen i segermatchen mot Florida i fredags.

Men vad gör det att Malkin saknades när de har Sidney Crosby.

Kanadensaren var alert direkt från start. Det tog Crosby endast 76 sekunder att överlista Anders Lindbäck. Penguinskaptenen sköt ett snärtigt handledsskott från den vänstra tekningscirkeln upp i det närmsta krysset förbi en knästående Lindbäck.

Crosbys 2–0 kom efter 7.15. Men där handlade det mest om tur. Ett backskott från backen Paul Martin träffade kortsargen och studsade som en flipperkula via James Neal, Sidney Crosby och Lindbäcks benskydd respektive skridsko in i mål.

– Jag kände pucken träffa min häl och sedan träffade den förmodligen tre andra killar. Vissa gånger är det sådant som behövs, sa Crosby.

– Jag har coachat honom i två år när han var junior, jag har sett allt med Sidney. Jag hade hoppats slippa se det i kväll. Han kan få göra det andra kvällar i stället, sa Lightnings coach Guy Boucher till AP.

Brewer och Stamkos

Efter 19.26 gjorde Paul Martin 3-0 som också blev avgörande för Lindbäcks fortsatte öde. Efter första pausen fick svensken lämna över jobbet till reserven Mathieu Garon.

Då vaknade plötsligt Tampa Bay. Bara 3.14 in i perioden hade både Eric Brewer och Steven Stamkos reducerat och Lightning hade kontakt.

Men 21-årige Beua Bennett gjorde karriärens första NHL-mål - läckert framspelad av Crosby och gav Penguins 4–2.

– Jag ska ge pucken till min mamma så stoppar hon undan den på något fint ställe. Det är något jag ska spara en lång, lång tid framöver, sa Bennett med ett brett leende.

I den tredje slog Steven Stamkos till igen och reducerade till 3-4 efter assist från Victor Hedman. Och i slutminuten hade Tampa Bay ett jätteläge att kvittera, men i stället vände spelet och Matt Cooke satte 5-3 i tom bur.

Både Crosby och Stamkos noterades för tre poäng. Det innebär att Stamkos fortfarande leder NHL:s poängliga med en poäng före Crosby (29 mot 28).

Viktor Fasth fick åter vakta båsdörren när Anaheim mötte Colorado hemma i Honda Center. I målet stod Jonas Hiller som fick en mardrömsstart.

Avalanche hade nämligen 2-0 efter öppningsperioden, men i den andra vaknade hemmalaget. Corey Perry reducerade och Teemu Selänne kvitterade till 2–2 – finländarens 668:e NHL-mål som tar honom upp på en delad elfte plats (med Luc Robitaille) i listan över alla tiders målskyttar.

Löst skott

Men bara 40 sekunder efter Selännes fullträff svarade Hiller för en tavla när John Mitchells lösa dragskott hittade in i nätmaskorna.

Ducks är dock ett lag som åtskilliga gånger denna säsong visat moral och vänt matcher. Så även denna gång.

Lagkaptenen Ryan Getzlaf kvitterade i den tredjeperioden och Corey Perry slog in segerpucken till 4–3 med bara 46 sekunder kvar av sudden death.

Anaheim tog därmed sin 13:e seger på 16 omgångar och skuggar Chicago i toppen av Western Conference.

– Det är inte alltid snygg, men vi hittar vägar att vinna, sa Perry efter matchen.

Chicago, ja. Lagets rekordsvit fortsätter.

Nu har Blackhawks tagit poäng i samtliga 18 inledande omgångar. I natt blev det 1–0 hemma mot Columbus. Andrew Shaw stötte in pucken framspelad av Bryan Bickell och Johnny Oduya i slutet av den andra perioden.

Bäst på plan var målvakten Corey Crawford som var tillbaka i spel efter att ha missat fyra matcher på grund av skada. Crawford räddade samtliga 28 Columbus-skott.

– Det kändes bra att vara tillbaka och spela igen. Jag fick mycket hjälp från killarna som jobbade extremt bra defensivt, sa Chicago-målvakten.

Calgary såg ut att gå mot ännu en förlust. Men med två mål under matchens sista två minuter (Jarome Iginla och Curtis Glencross) lyckades Flames vända 3–4 till seger 5–4 hemma mot Phoenix.

Coyotes back Olivier Ekman-Larsson noterades för två assist.