Publicerad 2013-11-26

Nu jagar han superstjärnorna i poängtoppen igen

Fyra matcher.

Där tog Alexander Steens mållösa svit slut.

I natt hittade han rätt igen – två gånger om – och såg till att St Louis vann med 3–0 mot Minnesota.

2–0 kom 13.38 in i den första perioden efter att backen Jay Bouwmeester avlossat ett skott från blålinjen som Wilds målvakt Niklas Bäckström räddade. Men Alexander Steen var blixtsnabbt framme och lyfte kallt in en backhand över den sprattlande Bäckström.

2–0 höll sig sedan över både första och andra perioden.

I sista tryckte bortalaget Wild på ordentligt, vann skotten med 12–1, men lyckades inte hitta rätt bakom storspelade målvakten Jaroslav Halak  som noterades för NHL-karriärens 28:e nolla.

Periodens enda Blues-skott kom från Alexander Steen med 1.22 kvar av matchen.

Dragskottet, från egen försvarszon, satt mitt i målen efter att Minnesota tagit ut Niklas Bäckström i ett sista desperat försök att komma i kapp.

Därmed har Steen gjort 19 mål denna säsong och är bara ett efter Washingtons Alexander Ovechkin som toppar NHL:s målliga.

Svensken är även tvåa i poängligan, två pinnar efter Pittsburghs Sidney Crosby.

”Gjorde nyckelräddningar”

Men Steen vill inte berömma sig själv utan gav främst lovord till målvakten Jaroslav Halak – och Blues backar.

– Han (Halak) gjorde några nyckelräddningar när vi behövde det. En viktig nolla för oss. Riktigt stabilt. Båda målvakterna har spelat overkligt bra denna säsong. Våra backar gjorde ett bra jobb genom att få igenom puckarna. De två första målen var ett resultat av det, sa Alexander Steen.

Apropå målvakter.

Ilya ”Mr Universe” Bryzgalov gjorde comeback mellan stolparna i morse.

Han fick hoppa in i stället för Devan Dubnyk när Edmonton låg under med 0–4 hemma mot mästaren Chicago.

Bryzgalov, som fått sitta på bänken när Dubnyk spelat stabilt, gjorde det fullt godkänt.

Han släppte bara in en puck under drygt 34 minuters spel och svarade för tolv räddningar. Men Edmonton lyckades inte hota Chicago utan föll med klara 1–5.

Patrick Kane gjorde ett av Blackhawks mål och har nu gjort poäng i elva raka matcher.

NHL:s poängliga