Publicerad 2012-03-30

Johansson bakom viktiga poäng för Washington

Marcus Johansson såg ut att bli matchhjälte i ”måstematchen” mot Boston.

Svensken gav Washington en 2–0-ledning i mitten tredje perioden.

Då spurtade Bruins i kapp innan Capitals lyckades greja de två livsviktiga poängen efter ett straffdrama.

– Ett stort steg för oss, sa Alexander Ovechkin efter 3–2-segern.

Efter den senaste förlusten mot rivalen Buffalo var Washington verkligen i poängnöd i jakten på en slutspelsplats.

Ett defensivt kämpande Capitals gav allt, blockerade över 20 skott och visade hjärta i varje närkamp.

Vokoun skadad

Matchen var mållös i två perioder och det ska framför allt Washington tacka målvakterna Tomas Vokoun (utgick skadad i första perioden) och Michael Neuvirth.

I den tredje perioden slog Capitals plötslig till – två gånger inom loppet av knappt två minuter.

Och det var en svensk som låg bakom det mesta:

1–0 efter 7.59. Alex Ovechkin la ut en passning till Marcus Johansson på högerkanten i anfallszon. Svensken stannade upp och serverade pucken till backen Dennis Wideman som avancerade in i slottet och drog till med en handledsskott. Pucken hittade in bakom Tim Thomas i Bruins-kassen.

2–0 efter 9.54. Nytt flygande anfall av Washington. Ovechkin och Johansson kom i ett två mot ett-läge där ryssen stod för passningen. Marcus Johansson direktsköt så hårt att klubban knäcktes. Trots det satt pucken lågt vid ena stolpen.

– En perfekt passning. Han satte den rakt på klubbladet och jag ville bara få den på mål. Det var tur att pucken gick in samtidigt som klubban gick sönder, sa Johansson som blev vald till matchens första stjärna.

Där och då såg det ut som om Capitals skulle kunna hålla undan förhållandevis enkelt.

Boston ville annat och gjorde två mål – på ännu kortare tid.

Laich avgjorde

1–2 av David Krejci (16.50) och 2–2 efter en försvarstavla av Washington där Andrew Ference till sist slog in pucken (18.44).

Den chansrika förlängningen slutade mållös. I straffläggningen kunde Washington – efter fem dramatiska omgångar – punktera matchen när Brooks Laich snyggt med en backhand lyfte in pucken bakom Thomas.

– Vi är tillbaka. Vi är väldigt glada att ta två poäng och ta ett stort steg mot slutspel, sa Alexander Ovechkin.

Washington, på nionde plats i Eastern Conference, har nu lika många poäng som åttan Buffalo och är två poäng efter sjuan Ottawa. Capitals har fyra matcher kvar, Sabres och Senators fem.