Publicerad 2013-12-14

Mål, assist och dröm-straff

Ett mål, en assist – och en oplanerad Foppa-straff.

Ändå stod Nicklas Bäckström och hans Washington som förlorare mot Florida.

Detta efter en galen straffläggning där det krävdes 20 skyttar för ett avgörande.

Radarparet Alexander Ovechkin och Nicklas Bäström hade en stor kväll tidigare i veckan när Washington vände 0–3 till straffseger 6–5 hemma mot Tampa Bay Lightning.

Då gjorde Bäckis 1+4 och Ovechkin smällde in fyra mål.

I natt var dock ryssens sikte felinställt och skyttekungen blev poänglös.

Däremot noterades Bäckström för ett mål (snyggt upp i krysset) och en passningspoäng i den andra perioden när Caps kvitterade Floridas 1–0 och 2–1-ledningar.

2–2 höll sig över 65 minuter spel, även om Florida var närmast en seger.

Anledningen: Washingtons tyske målvakt Philipp Grubauer svarade åter för en succéartad insats i  sin tredje match från start. 22-åringen räddade 39 av 41 skott.

Tio omgångar

Straffavgörande blev ett drama. Det tog tio omgångar innan avgörandet föll.

Då hade både Floridas Jonathan Huberdeau samt Nicklas Bäckström svarat för varsin kopia av Peter ”Foppa” Forsbergs straff från Lillehammer-OS 1994.

Visserligen var det inte ”Bäckis” tanke från början då han tappade pucken precis framför Scott Clemmensen i Florida-kassen och snabbt fick justera både kropp och klubba.

Men det blev desto snyggare när han lade över pucken på backhanden och fick Clemmensen att besöka korvförsäljaren. På väg till båset kunde Bäckström bara garva åt missen som blev så lyckad.

Men det räckte alltså inte till två poäng.

Efter ytterligare sex oavgjorda omgångar avgjorde Panthers Tomas Kopecky.

– När du kommer förbi den fjärde skytten blir det enklare. Allt är egentligen ett jippo men jag älskar att sitta hemma och titta på det och jag tror fansen också älskar det, sa Clemmensen efter den extrashow som lagen bjöd på.

Markström på bänken

Jakob Markström var uppkallad från AHL-laget San Antonio Rampage då förstemålvakten Tim Thomas åter dras med en skada. Markström fick sitta på bänken och njuta av Grubauers och Clemmensens spel.

Se Bäckströms Foppa-kopia här (extern länk)

Pittsburgh inledde i ett svindlande tempo hemma mot New Jersey Devils.

1–0 efter 41 sekunder av Pascal Dupuis (målvaktstavla av Cory Schneider), 2–0 genom Chris Conner (7.55) och 3–0 av Jayson Megna (14.40) innan den första perioden var slut.

Ridå, Devils trodde de flesta.

Men bortalaget visade upp jävlaranamma och två reduceringar inom loppet av 56 sekunder i början av den andra gav liv till matchen.

Och hade det inte varit för Marc-André Fleury i Penguins mål hade Devils fått med sig poäng också. Totalt räddade Fleury 37 av 39 skott och belönades med matchens första stjärna.

– Vi började matchen så bra och allt såg fint ut. Men vi visste att de inte skulle ge upp och i den andra kom de ut hårt och sköt en massa skott. Vi behöll ändå fokus matchen igenom, sa Fleury enligt nhl.com.

Enda svensken på isen var Devils Jacob Josefson som fick drygt tio minuters speltid.

Mer målvakter.

Roberto Luongo höll karriärens 65:e NHL-nolla när Vancouver vann enkelt hemma mot Edmonton med 4–0. Därmed är Luongo bara en efter Patrick Roy som ligger på 14:e plats på alla tiders lista.

Överlägsen etta är Martin Brodeur, 121 nollor.

Daniel Sedin inledde Vancouvers målskytte, hans elfte mål för säsongen.