Publicerad 2011-05-18

”I stora matcher vill jag lyfta mig”

Boston–Tampa Bay var tänkt att bli en målsnål serie.

Det har blivit precis tvärtom.

I natt kvitterade Boston till 1–1 i matcher efter osannolika 6–5 (1–2, 5–1, 0–2) hemma i TD Garden.

– Jag hade några turliga studsar, säger den store Bruins-hjälten Tyler Seguin, 19, som svarade för två mål och två assist.

Tyler Seguin hade en stor kväll på hemmais i natt.

Inför Stanley Cup-semifinalen mellan Boston Bruins och Tampa Bay Lightning var lagens respektive målvakter bäst av samtliga i slutspelet när det gäller räddningsprocenten. Tampa Bays Dwayne Roloson ledde knappt före Bostons Tim Thomas.

Då var det många som förstås trodde på målsnåla fajter lagen emellan.

Tji fick de.

Efter 5–2 till Tampa Bay i match ett blev det en ännu fränare målshow i nattens andra möte.

Snabbt mål

Den inleddes redan efter 13 sekunder spel när Adam Hall med en backhand satte sitt första slutspelsmål för året. En sargretur ställde Tim Thomas och Hall kunde från snäv vinkel lägga in pucken i tomt mål. Det var Lightnings snabbaste mål någonsin i en slutspelsmatch.

Boston tryckte på hårt under den första perioden, men Dwayne Roloson stod för flera makalösa räddningar. Men efter ett långt power play lyckades till slut Nathan Horton styra in 1–1 med bara sekunder kvar av det numerära överläget.

Tampa Bay replikerade åter med ett psykologiskt tärande mål. Bara 6,5 sekunder före periodens slut styrde Martin St. Louis in Steven Stamkos skott. Knappast rättvist sett till spelet.

Då såg det ut som om Lightning skulle kunna stjäla med sig en 2–0-ledning i serien inför de kommande matcherna i Florida.

Målexplosion

Men i den andra perioden fick Bruins-spelarna retroaktiv utdelning.

Den store liraren bakom vändningen: 19-årige rookien Tyler Seguin.

Seguin, som missade de två första slutspelsrundorna på grund av skada, svarade för nästan allt konstruktivt under dessa galna 20 minuter.

Innan röken lagt efter den andra perioden hade den unge center noterats för två mål (2–2 och 4–2) och assisterat till Michael Ryders två fullträffar (5–3 och 6–3).

Seguins båda mål kom efter snabba spelvändningar. 2–2 fixade han på egen hand efter ett ryck förbi en Tampa-back och en kanonavslutning fri med Roloson. Vid 4–2 kom Seguin två mot en tillsammans med Nathan Horton och avslutade kliniskt på plockhandssidan.

– Det har varit en lång inlärningsperiod hela året. Ju längre säsongen gått, desto mer själförtroende har jag fått. I stora matcher vill jag lyfta mig. I kväll hade jag några turliga studsar, jag försökte skapa chanser och de dök upp, sa Tyler Seguin enligt nhl.com.

Pressade för kvittering

Efter de fem insläppta målen i andra perioden fick också Dwayne Roloson nog och ersattes i den tredje av Mike Smith. Tampa Bay kom tillbaka starkt, reducerade två gånger och hade även bud på ett 6–6-mål under slutminuterna.

Men till slut höll Tim Thomas och Bostons undan till en rättvis seger.

– Det var en svängig hockeymatch i kväll. När du spelar en sån här match, finns det en risk att det inte går din väg. Det är friläge ditåt, det är friläge hitåt, det är två mot en ditåt, det är två mot en hitåt. Det kan vara spännande för fansen, men det är inte så här vi har spelat, sa Tampa Bays coach Guy Boucher.

Serien står nu 1–1 efter två matcher i Boston. Nästa fajt är i Tampa Bay natten mellan torsdag och fredag svensk tid.