Hossa: ”Ett perfekt exempel på hur vi vill spela”

Men i natt var hökarna större, starkare och bättre.

Chicago Blackhawks knockade Anaheim Ducks i NHL:s supermöte med 4–2.

– Ett perfekt exempel på hur vi vill spela, sa matchhjälten Marian Hossa.

Ni kanske kände till förutsättningarna inför nattens tungviktsmöte i United Center i Chicago.

Anaheim Ducks kom på besök med åtta raka segrar och 18 på de 19 senaste matcherna. För ett par dagar sedan förnedrade laget Vancouver (9–1) och gästerna toppade hela NHL med 77 poäng – sex poäng före just Chicago.

– Anaheim är laget man ska slå just nu. De har dominerat så här långt under säsongen och har massor av offensiv styrka. Vi måste spela en riktigt bra defensiv match om vi ska slå dem, sa svenske backen Niklas Hjalmarsson inför mötet.

Och vad gjorde Chicago?

Jo, spelade en perfekt defensiv match.

I knappt 54 minuter.

Nära att vända

Anaheim tilläts bara skjuta elva skott på mål under de två första perioderna – och samtliga dem knep målvakten Corey Crawford.

Hemmalaget gjorde två mål i den första perioden. Marian Hossa kontrade in 1–0 i numerärt underläge och Kris Versteeg tog tillvara på ett Anaheim-misstag och slog in 2–0 från nära håll.

När Bryan Bickell på ett friläge satte 3–0 i mitten av den tredje perioden var matchen över.

Trodde de flesta.

Men Anaheim slog tillbaka två gånger om inom loppet av 53 sekunder: Ryan Getzlaf (53.47) och Kyle Palmieri (54.40).

Ducks tog ut målvakten Jonas Hiller och försökte trycka in en kvittering, men i stället kunde Marian Hossa sätta pucken i tom bur med åtta sekunder kvar.

Niklas Hjalmarsson noterades för assistpoäng på båda Hossas mål och Marcus Krüger fick även han assist på 4–2-målet. Urstarke Hjalmarsson, som spelade knappt 18 minuter, valdes också till matchens tredje stjärna efter Hossa och Versteeg.

”Fantastiskt jobb”

Och defensiven hyllades av den dubble målskytten.

– Vi visste att vi mötte ligans hetaste lag och visste hur bra de är. Vi gjorde ett fantastiskt jobb och detta var ett perfekt exempel hur vi vill spela. Vi gjorde många bra saker, framför allt i egen zon. Första halvan av matchen gav vi dom inte mycket, sa Marian Hossa till Chicago Tribune.

Därmed är avståndet mellan Anaheim och Chicago nu fyra poäng i jakten på Presidents Trophy (serievinnaren).

Anaheim spelar en ny tuff bortamatch kommande natt. De ställs mot St Louis Blues där även Alexander Steen förväntas göra comeback efter sin hjärnskakning.

Columbus Blue Jackets visar upp en strålande form och närmar sig slutspelslagen i Metropolitan Division.

I natt kom femte raka segern när Washington knäcktes med 5–1 på hemmais.

Cam Atkinson gjorde två mål och målvakten Sergei Bobrovsky svarade för flera vassa räddningar, framför allt en med plockhandsken när landsmannen Alexander Ovechkin hade ett friläge i powerplay vid 3–1.

– Det gav oss ännu mer kraft, sa Cam Atkinson.