Finland vann – möter Damkronorna

Publicerad 2018-02-15

Finländskorna jublar.

Finland besegrade OAR med 5–1 och är klart för OS-kvartsfinal i damernas ishockeyturnering i Gangneung.

Luleås Michelle Karvinen blev matchhjälte med två powerplaymål – nu väntar Sverige i en repris på OS-kvarten i Sotji för fyra år sedan.

Damkronorna förlorade under onsdagen gruppfinalen mot Schweiz med 1–2. Men tidigare segrar mot Japan och Korea innebar att Sverige tog sig till kvartsfinal ändå, efter en andra plats i grupp B, vid OS-turneringen i sydkoreanska Pyeongchang.

– Vi är vidare och det här är perfekt för oss, sade Luleåcentern Emma Nordin till Kanal 5.

När Finland under torsdagen besegrade OAR (Olympiska aktiva från Ryssland) i den avslutande matchen i grupp A så blev Nordins klubbkamrat Michelle Karvinen stor matchhjälpte med lagets två första mål i 5–1-segern.

1–0 satte Luleåforwarden i powerplay i slutet av första perioden. 2–0 kom även det i numerärt överläge, från 27-åriga Karvinens klubba. Riikka Välilä ökade också på till 3–0.

OAR reducerade till 1–3 i början av tredje perioden men den finländska segern var aldrig hotad. Minnamari Tuominen och Petra Nieminen satte två ytterligare mål till slutresultatet 5–1.

Finland slutar därmed på tredje plats i grupp A, bakom Kanada och USA. I lördagens kvartsfinal väntar nu Damkronorna. Finland lär vara revanschsuget efter 2–4-förlusten mot Sverige i kvartsfinalen i Sotji vid OS för fyra år sedan.

I Vancouver 2010 tog Finland brons efter att ha besegrat Damkronorna med 3–2 efter förlängning. Segraren mellan Damkronorna och Finland får möta USA i semifinal på måndag.