Publicerad 2014-01-17

Tre nya poäng – när Ottawa föll

Ottawas Erik Karlsson visar OS-form och toppar nu NHL:s poängliga för backar.

Detta efter ett mål och två assist i nattens glödheta möte med Montreal.

Men det var en annan stjärnback – P.K Subban – som avgjorde i sudden death och gav Canadiens en 5–4-seger.

Matchen i Kanadas huvudstad gav verkligen publiken valuta för pengarna.

Först chockade Montreal hemmafansen i Canadian Tire Centre. Efter drygt 15 minuters spel stod det 3–0 till bortalaget.

Då steg Erik Karlsson, 2012 års Norris Trophy-vinnare, fram.

Svensken skottpassade till Clarke MacArthur som styrde in 1–3 efter 17.13. Och bara 72 sekunder senare stötte Karlsson fram och satte 2–3 i tom kasse efter en genialisk passning från Jason Spezza.

I den andra perioden fortsatte Ottawas tryck. Om det inte hade varit för storspel från Montreals målvakt Carey Price hade hemmalaget kvitterat tidigt i perioden.

”Kunde haft sex eller sju raka mål”

Price, uttagen till det kanadensiska OS-laget, stod för en handfull briljanta parader där en plockhandsräddning på Milan Michaleks skott överglänste allt annat i matchen.

– Vi kunde haft sex eller sju raka mål där om det inte vore för honom. Han hade en fantastisk andra period, sa Clarke MacArthur enligt senatorsextra.com.

Men hemmalaget lyckades till slut överlista Price – två gånger i slutet av perioden.

3–3 genom Bobby Ryan och sedan 4–3 av Kyle Turris i en spelvändning där Karlsson och MacArthur assisterade.

I den tredje perioden kvitterade Montreal. Eller rättare sagt var det Ottawas Jared Cowen som dråpligt sparkade in pucken i egen bur sedan målvakten Craig Anderson först räddat Tomas Plekanec friläge.

– Det finns egentligen inget du kan göra år det. Sådana grejer händer bara, suckade Cowen efteråt.

Och i sudden death tog det bara 23 sekunder innan P.K Subban, efter pucktapp från Erik Karlsson, satte pucken mellan benskydden på Craig Anderson för att ge Montreal bonuspoängen.

”Han höll oss kvar i matchen”

Något orättvist kan tyckas med tanke på att Ottawa vann skotten med 44–23. Men Carey Price var som sagt stundtals övermänskligt och valdes till matchens andra stjärna.

– Han var anledningen till att vi vann. Han höll oss kvar i matchen i två perioder, erkände Canadiens coach Michel Therrien.

Första stjärnan fick Erik Karlsson för sitt mål, två assist och nästan 25 minuters speltid.

Noteringarna i protokollet gör att svensken nu toppar backarnas poängliga med 46 (11+35) poäng,  två före Chicagos Duncan Keith 44 (3+41). Det ger också en 15:e plats i den totala poängligan.

P.K Subban? Han är fyra på 34 (8+26) poäng.

Den OS-ratade backen Victor Hedman missade Tampa Bays tredje och sista straff när laget föll hemma mot New York Islanders med 2–1.

I stället blev dansken Frans Nielsen hjälte genom att vara den ende som lyckades näta i straffläggningen. Nielsen hade även en assist till Thomas Vaneks kvittering i slutet av den andra perioden.