Lyxig trerättersmeny till nyår
Uppdaterad 2015-12-21 | Publicerad 2013-12-17
Fira in det nya året med den här festmenyn. Den har alla kalorier inräknade, vilket är perfekt för dig som vill gå ner i vikt. Då kan du själv välja vad du tycker att du har råd med och inte. Och nej, man måste inte ta av allt.
Räkcocktail med grape och Sechuanpeppar
4 portioner, 78 kcal per person
Ingredienser
150 g grapefrukt skuren i hinnfria klyftor
150 g nätmelon i tärningar
150 g skalade räkor
0,5 msk finhackad dill
1,5 msk färskpressad apelsinjuice
0,5 msk olivolja
lättkrossad sechuanpeppar
salt
Foto: Kristin Lidell
Gör såhär
1. Blanda grapefrukt, räkor, melon och dill i en bunke. Fördela i fyra glas.
2. Blanda pressad apelsin, olivolja, Sechuanpeppar och salt i en tallrik.
3. Häll dressingen över frukten och räkorna. Garnera med lite dill.
Oxfilé med potatis i kapprock
4 portioner, 517 kcal per person
Ingredienser
4 portioner oxfilé
1 msk flytande margarin, 80% fett
500 g potatis
2 msk olivolja
8 kvistar färsk timjan
1 msk havssalt
2 dl portvin, 20 %
2 msk köttfond
1 dl vatten
0,2 dl honung
300 g sockerärton och spritärtor
4 knippen salladslök
2 msk äppelcidervinäger, 7%
2 msk socker
salt och peppar
Foto: Colourbox
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba och skiva potatisen. Fördela dem på fyra smörgåspappersark och tillsätt olivolja, timjan och salt. Vik sedan ihop pappret till ett tätt paket och lägg dem på en plåt i ugnen i 25-30 minuter.
2. Blanda portvin, flytande köttfond, vatten och honung i en kastrull och låt koka till hälften är kvar. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär sockerärtor och salladslök i mindre bitar. Fräs i en teflonpanna tillsammans med spritärtor, äppelcidervinäger och socker.
4. Dela oxfilén i fyra portionsbitar och bryn i margarin i en het panna. Salta och peppra efter smak.
5. Efter att potatisen blivit färdig i ugnen, sänk temperaturen till 160° och stek köttet klart i ugnen. Det tar cirka 8-10 minuter. Veckla upp kapprocken precis innan servering och servera tillsammans med oxfilén, såsen och ärtorna.
Jordgubbsgazpacho
4 portioner, 176 kcal per person
Ingredienser
1,5 l rensade och sköljda jordgubbar
4 dl färskpressad apelsin-jordgubssjuice (Brämhult)
3 msk socker
3 msk hackad färsk mynta
is
Foto: Maria Östlin
Gör såhär
1. Kör jordgubbarna med sockret i matberedare till en puré.
2. Mixa jordgubbsmixen med juicen och myntan.
3. Servera med is.
Få fler goda och smala recepttips – regelbundet
Jonna Karvonen