Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Lyxig trerättersmeny till nyår

Uppdaterad 2015-12-21 | Publicerad 2013-12-17

Fira in det nya året med den här festmenyn. Den har alla kalorier inräknade, vilket är perfekt för dig som vill gå ner i vikt. Då kan du själv välja vad du tycker att du har råd med och inte. Och nej, man måste inte ta av allt.

Räkcocktail med grape och Sechuanpeppar

4 portioner, 78 kcal per person
Ingredienser

150 g grapefrukt skuren i hinnfria klyftor

150 g nätmelon i tärningar

150 g skalade räkor

0,5 msk finhackad dill

1,5 msk färskpressad apelsinjuice

0,5 msk olivolja

lättkrossad sechuanpeppar

salt

Foto: Kristin Lidell

Gör såhär
1. Blanda grapefrukt, räkor, melon och dill i en bunke. Fördela i fyra glas.
2. Blanda pressad apelsin, olivolja, Sechuanpeppar och salt i en tallrik.
3. Häll dressingen över frukten och räkorna. Garnera med lite dill.

Oxfilé med potatis i kapprock

4 portioner, 517 kcal per person

Ingredienser

4 portioner oxfilé

1 msk flytande margarin, 80% fett

500 g potatis

2 msk olivolja

8 kvistar färsk timjan

1 msk havssalt

2 dl portvin, 20 %

2 msk köttfond

1 dl vatten

0,2 dl honung

300 g sockerärton och spritärtor

4 knippen salladslök

2 msk äppelcidervinäger, 7%

2 msk socker

salt och peppar

Foto: Colourbox

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba och skiva potatisen. Fördela dem på fyra smörgåspappersark och tillsätt olivolja, timjan och salt. Vik sedan ihop pappret till ett tätt paket och lägg dem på en plåt i ugnen i 25-30 minuter.
2. Blanda portvin, flytande köttfond, vatten och honung i en kastrull och låt koka till hälften är kvar. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär sockerärtor och salladslök i mindre bitar. Fräs i en teflonpanna tillsammans med spritärtor, äppelcidervinäger och socker.
4. Dela oxfilén i fyra portionsbitar och bryn i margarin i en het panna. Salta och peppra efter smak.
5. Efter att potatisen blivit färdig i ugnen, sänk temperaturen till 160° och stek köttet klart i ugnen. Det tar cirka 8-10 minuter. Veckla upp kapprocken precis innan servering och servera tillsammans med oxfilén, såsen och ärtorna.

Jordgubbsgazpacho

4 portioner, 176 kcal per person

Ingredienser
1,5 l rensade och sköljda jordgubbar
4 dl färskpressad apelsin-jordgubssjuice (Brämhult)
3 msk socker
3 msk hackad färsk mynta
is

Foto: Maria Östlin

Gör såhär
1. Kör jordgubbarna med sockret i matberedare till en puré.
2. Mixa jordgubbsmixen med juicen och myntan.
3. Servera med is.

Få fler goda och smala recepttips – regelbundet

Jonna Karvonen