Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Recept för din fastedag

Uppdaterad 2014-10-17 | Publicerad 2014-03-12

Har du också fastnat för 5:2-metoden? Varsågod, här är kaloriberäknade recept till din fastedag.

Frukost: Fruktgröt

1 portion (186 kalorier)

1/2 dl havregryn

1 ¼ dl vatten

1/2 msk russin

1/2 msk tranbär

en nypa salt

1/2 banan

50 g papaya

25 g persika

Gör så här:

1. Koka upp gryn, vatten, russin och torkade tranbär och salt i en kastrull.

2.  Skiva bananen och papayan och lägg ner hälften av frukten i gröten. Låt koka 5 minuter.

3. Häll upp i en skål och toppa med den resterande frukten. Servera med 1 dl mjölk.

Lunch: Räkgryta med sparris

2 portioner (205 kalorier per portion)

250 g grön och vit sparris

½ rödlök

½ dl matlagningsyoghurt, fetthalt 8%

1 dl vatten

½ fiskbuljongtärning

1 msk sweet chilisås

1 tsk flytande honung

½ färsk mango i tärningar eller 100 g frysta mango­tärningar

150 g lyxräkor i lag

1 msk hackad dill

Gör så här:

1. Dela den gröna sparrisen. Skala och dela den vita sparrisen. Skala och skiva röd­löken.

2. Koka upp yoghurt, vatten, buljongtärning, sweet chilisås och honung. Lägg ner sparris, lök och mango. Låt sjuda någon minut.

3. Lägg ner räkorna och servera med hackad dill på toppen.

Middag: Ratatouille med kalkonbacon och örter

4 portioner (150 kalorier per portion)

1/2 blomkål

1/2 aubergine

1/2 squash

1/2 rödlök

1 vitlöksklyfta

100 g champinjoner

1 msk olivolja

salt och svartpeppar

1 tsk torkade örter

400 g krossade tomater

1 dl hackade örter (basilika och persilja)

8 skivor kalkonbacon

1 tsk smör

Gör så här:

1. Skär blomkålen i buketter. Skär aubergine, squash och rödlök i skivor. Skala och finhacka vitlöken. Dela champinjonerna.

2. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner alla grönsaker. Låt steka någon minut. Strö på salt, peppar, torkade örtkryddor.

3. Häll på krossade tomater och låt koka några minuter.

4. Strö på färska örter och servera med kalkonbacon som är stekt i smör någon minut.
Vill du ha fler goda recepttips? Kolla här

Recept: Ulrika Davidsson

Foto: Juliana Wiklund