Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

9 snabba frågor till Markiz

Uppdaterad 2016-11-10 | Publicerad 2015-10-27

9 snabba frågor till Markiz Talhaoui från Sveriges mästerkock

Kanske känner du igen henne från TV4 eller från radio, nyhetspress och magasin? Sedan Markiz Talhaoui, 29, kom trea i Sveriges mästerkock 2014 har det blivit en hel del offentligt kockande. Nu blir hon ny matinspiratör på Viktklubb och därför har vi tagit pulsen på henne med ett par snabba frågor.

Har du alltid varit intresserad av mat?
– Av att äta mat, ja. Att laga mat blev jag först intresserad av när jag flyttade hemifrån för då insåg att jag, om jag skulle få äta den mat jag hade växt upp med, var jag tvungen att lära mig laga den själv.

Och vem lärde dig laga mat?
– Min mamma. Och internet.
Hur går tankeprocessen till när du skapar ett recept från grunden?
– Störst inspirationskälla i vardagen är min familj och mina vänner. Annars söker jag inspiration lite överallt. Om jag äter lunch ute och maten är skitdålig, då tänker jag att ”det kan jag göra bättre”. Eller om jag testar någonting nytt, som blomkålsbiffar med fetaost, så tänker jag att ”undra hur det blir om jag gör det här med exempelvis linser istället?”
Vad kan Viktklubbs medlemmar förvänta sig av dig
– Smakrik och inspirerande mat*, vilket innebär att den inte innehåller råvaror som är för långt ifrån de som de faktiskt är vana vid. En viktig uppgift är också att utveckla det vegetariska utbudet i Viktklubbs receptbank, något som många av medlemmarna har efterfrågat länge.

1) Tre saker som alltid finns i min kyl:

– Citron, tomat och koriander.

2) Det här äter jag till frukost:

– Bagels, i alla fall om det är på helgerna och då mer som brunch.

3) Favoritgrönsak:

– Citron, det funkar till alltid. Det gör allting gott i min värld.

5) Favoritkrydda:

– Spiskummin och färsk koriander.

6) Favoriträtt:

– Jag har inte bara en favoriträtt, det är ju olika. Min favoriträtt är det jag blir sugen på för stunden.

7) Detta kan jag bara inte äta:

– Blodpudding. Vad är det egentligen?!

8) Det här tar jag med mig på en utflykt:

– På sommaren så tar jag nog oftast med mig grillen. Frukt skulle jag nog också ta med mig. Och ost, kex, salami och vindruvor. Och om det var vinter skulle jag ta med varm choklad och limpa med ost.

9) Favoritsnacks i TV-soffan:

– Sashimi och chips.

10) Om jag skulle äta samma sak resten av mitt liv skulle det vara...

– ... kyckling, för det kan man tillaga på så många olika sätt.
 

Vill DU testa Markiz recept? Bli medlem här
 

* Nya smaker innebär kanske ingredienser som inte redan finns hemma. Låt dock inte det avskräcka dig från att testa nytt! Nedan finns en lista på ingredienser som är återkommande i Markiz recept, med andra ord köper du dem en gång och kan sedan laga flera av recepten på dem.

Bra saker att ha hemma:

- Olivolja

- Spiskummin

- Paprikapulver

- Gurkmeja

- Chili (röd peppar)

- Koriander

- Ingefära

- Vitlök

- Torkade linser

- Kikärtor på burk

Tips! Kryddor som chili, ingefära och vitlök är godast och nyttigast att använda färska. Vill du dock ha längre hållbarhet så kika i frysdisken. Såväl chili som ingefära, vitlök och många andra kryddor och örter finns att köpa frysta och håller då mycket längre än de färska kryddor och örter gör.

Vill du ha absolut längst hållbarhet ska du köpa torkade kryddor. Många torkade kryddor på burk håller flera år! För att bevara smaken i kryddorna ska de förvaras mörkt och svalt. Att ställa dem ovanför spisen är därför inte att rekommendera. Om du vill byta ut färska kryddor mot torkade är ca 1 msk färsk = 0,5-1 tsk torkad.

Följ ämnen i artikeln