Tre somriga sallader
Uppdaterad 2015-06-30 | Publicerad 2014-05-28
500 gram, så mycket frukt och grönt bör vi äta varje dag. Får du i dig tillräckligt? Här är dietisten Josefine Jonassons råd för en god och nyttig sallad.
Vad ska en bra sallad innehålla?
– Jag tycker att det ska var ordentligt med grönsaker och gärna lite grövre sådana såsom morötter, kikärtor, vitkål och broccolibuketter. Det ska även vara en proteindel som till exempel kyckling eller räkor och lite qinoua eller bulgur om man vill ha kolhydrater till, säger Josefine Jonasson.
Vad ska man se upp med?
– Dressing, olja, ost och krutonger. Man bör även akta sig för tillhörande vitt bröd, det blir gärna mycket kolhydrater om man tar både exempelvis qinoua och bröd till. Pastasalladen ska inte heller bygga på bara pasta med några få salladsblad i.
Vill du ha fler tips och råd på hur du ska äta? Kolla här
3 goda sallader ur Viktklubbs receptsamling
Nicoise-sallad
4 portioner
330 kcal/port
400 g Färskpotatis, skrubbad
240 g Tonfisk i vatten, konserv avrunnen
150 g Haricot verts
2 st Tomater
50 g Rödlök
70 g Blandad sallad
4 st Mjukkokta ägg, skalade och delade
60 g Oliver gröna, inlagda
12 st Sardeller, konserv
1 krm Peppar
1 krm Salt
1 msk Olivolja
eller 1 tsk Citronsaft
1 tsk Fransk senap
1 Vitlöksklyfta, riven
1 dl Mild lättyoghurt Naturell
Gör så här:
1. Koka potatisen och skär i mindre bitar om det behövs.
2. Låt tonfisken rinna av.
3. Förväll bönorna ett par minuter i lättsaltat vatten och spola sedan i kallt vatten.
4. Skär tomaterna i mindre bitar och skiva löken tunt. Blanda allt och salta och peppra.
5. Vispa ihop dressingen och blanda i. Toppa med oliver, ägg och sardeller.
Sallad med kräftstjärtar och mozzarella
4 portioner
264 kcal per port
Salt och peppar
Saften av ½ citron
2 msk Olivolja
2 msk Hackad dill
10 cm Gurka
1 Avokado
150 g Mozzarellakulor
170 g Kräftstjärtar
½ salladshuvud Isbergssallad
Tillbehör: Rhode Islandsås
Gör så här:
1. Strimla salladen och lägg på ett serveringsfat.
2. Lägg kräftstjärtar och mozzarella i en skål.
3. Dela avokadon. Skär avokado och gurka i bitar och lägg i skålen. Blanda ner dill, olja, citron, salt och peppar.
4. Häll blandningen över salladen och servera med enfärdig Rhode Islandsås. Dekorera med dilkvistar
Kolla: Här är andra som har tagit hjälp av Viktklubbs recept
Rostbiff vildtomater och gurka
1 portion (221 kcal)
100 g skivad rostbiff
25 g ruccola
50 g tomater
50 g champinjoner
1 tsk olivolja
1/3 rödlök
5 cornichongurkor
Gör så här:
1. Lägg rostbiff på en tallrik. Fördela ruccola vid sidan om. Dela tomaterna och lägg på salladen.
2. Skiva champinjoner och lök och bryn i en stekpanna några minuter i lite olja. Strö på lite örtkryddor och lägg på salladen.
3. Toppa med gurkor och servera med en klick senapscrème.
Senapscréme
En god crème som passar till sallader – 1 msk är 12 kalorier
100 g kesella lätt
1 tsk dijonsenap
½ dl hackade persilja
salt och svartpeppar
Gör så här:
Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen.
Behöver du mer hjälp på din viktresa? Läs mer här
Rebecka Wållgren