Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Tre somriga sallader

Uppdaterad 2015-06-30 | Publicerad 2014-05-28

500 gram, så mycket frukt och grönt bör vi äta varje dag. Får du i dig tillräckligt? Här är dietisten Josefine Jonassons råd för en god och nyttig sallad.

Vad ska en bra sallad innehålla?
– Jag tycker att det ska var ordentligt med grönsaker och gärna lite grövre sådana såsom morötter, kikärtor, vitkål och broccolibuketter. Det ska även vara en proteindel som till exempel kyckling eller räkor och lite qinoua eller bulgur om man vill ha kolhydrater till, säger Josefine Jonasson.
Vad ska man se upp med?
– Dressing, olja, ost och krutonger. Man bör även akta sig för tillhörande vitt bröd, det blir gärna mycket kolhydrater om man tar både exempelvis qinoua och bröd till. Pastasalladen ska inte heller bygga på bara pasta med några få salladsblad i.
Vill du ha fler tips och råd på hur du ska äta? Kolla här

3 goda sallader ur Viktklubbs receptsamling

Nicoise-sallad
4 portioner
330 kcal/port

400 g Färskpotatis, skrubbad

240 g Tonfisk i vatten, konserv avrunnen

150 g Haricot verts

2 st Tomater

50 g Rödlök

70 g Blandad sallad

4 st Mjukkokta ägg, skalade och delade

60 g Oliver gröna, inlagda

12 st Sardeller, konserv

1 krm Peppar

1 krm Salt

1 msk Olivolja

eller 1 tsk Citronsaft

1 tsk Fransk senap

1 Vitlöksklyfta, riven

1 dl Mild lättyoghurt Naturell

Gör så här:

1. Koka potatisen och skär i mindre bitar om det behövs.

2. Låt tonfisken rinna av.

3. Förväll bönorna ett par minuter i lättsaltat vatten och spola sedan i kallt vatten.

4. Skär tomaterna i mindre bitar och skiva löken tunt. Blanda allt och salta och peppra.

5. Vispa ihop dressingen och blanda i. Toppa med oliver, ägg och sardeller.
 

Sallad med kräftstjärtar och mozzarella
4 portioner
264 kcal per port

Salt och peppar

Saften av ½ citron

2 msk Olivolja

2 msk Hackad dill

10 cm Gurka

1 Avokado

150 g Mozzarellakulor

170 g Kräftstjärtar

½ salladshuvud Isbergssallad

Tillbehör: Rhode Islandsås

Gör så här:

1. Strimla salladen och lägg på ett serveringsfat.

2. Lägg kräftstjärtar och mozzarella i en skål.

3. Dela avokadon. Skär avokado och gurka i bitar och lägg i skålen. Blanda ner dill, olja, citron, salt och peppar.

4. Häll blandningen över salladen och servera med enfärdig Rhode Islandsås. Dekorera med dilkvistar
Kolla: Här är andra som har tagit hjälp av Viktklubbs recept
Rostbiff vildtomater och gurka
1 portion (221 kcal)

100 g skivad rostbiff

25 g ruccola

50 g tomater

50 g champinjoner

1 tsk olivolja

1/3 rödlök

5 cornichongurkor

Gör så här:

1. Lägg rostbiff på en tallrik. Fördela ruccola vid sidan om. Dela tomaterna och lägg på salladen.

2. Skiva champinjoner och lök och bryn i en stekpanna några minuter i lite olja. Strö på lite örtkryddor och lägg på salladen.

3. Toppa med gurkor och servera med en klick senapscrème.

Senapscréme

En god crème som passar till sallader – 1 msk är 12 kalorier

100 g kesella lätt

1 tsk dijonsenap

½ dl hackade persilja

salt och svartpeppar

Gör så här:

Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen.
Behöver du mer hjälp på din viktresa? Läs mer här

Rebecka Wållgren

Följ ämnen i artikeln