Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Sex frågor och svar om vikt och mat

Uppdaterad 2013-10-02 | Publicerad 2013-06-03

Viktklubbs dietist Josefine Jonasson svarar på sex snabba frågor om mat och vikt.

Kan man upp i vikt/stå stilla av att äta för lite?

–Nej. Du går ner i vikt om du äter mindre portioner och därmed färre kalorier än som rekommenderats för dig. Men äter du för lite under en längre period eller några dagar kan ämnesomsättning ibland gå ner lite grann. Men skillnaden är marginell och det kan göra att vikten tillfälligt avstannar. Men åter igen, du går inte upp i vikt av att äta för lite.

Varför syns det inte på vågen att jag har gått ner i vikt men däremot på måttbandet?

–Att kroppsmåtten minskar i centimeter är ju ett väldigt positivt resultat. Att det inte syns på vågen betyder ju inte att du inte tappat i fettmassa. Här gäller det att ha tålamod. Kroppen går igenom en stor omställning och hinner inte alltid med i den takten som man förväntar sig.

Finns det någon mat som ökar förbränningen?

–Ja. Visst kan starka kryddor öka förbränningen marginellt, men inget som funkar som en viktminskningsmetod. De mest är kända är chili och cayennepeppar.

Går man ner i vikt av att bada bastu?

–Ja. Men bara kortsiktigt, för det är bara vätska du tappar. Det tar kroppen igen ganska snabbt. Så det är inget positivt, snarare tvärtom. Vätskebrist som viktminskningsmetod är inget att rekommendera.

Är det viktigt att variera sin mat?

–Inte för viktminskningens skull, men motivationen kan ju öka om du varierar din mat. Prova nya grönsaker i salladen, prova nya tillbehör istället för bara pasta och ris. Omväxling förnöjer.

Om jag får ett rekommenderat intag av Viktklubb på exempelvis 1360 kcal per dag. Är det den exakta mängden jag bör få i mig eller kan jag tumma lite upp och ner?

–Den exakta mängden per dag är inte så viktig, men det kommer att spela roll i det långa loppet. Tummar du lite uppåt kommer du inte att gå ner i vikt i samma takt. Det viktigaste är hur det ser ut över tid.