Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Smal trerätters-meny

Uppdaterad 2014-02-28 | Publicerad 2014-02-13

Gör en lyxig, romantisk middag som är både god och snäll mot formen

Snittar med härlig räkröra

6 snittar (104 kcal per port)

1 baguette skuren i 6 skivor

150 g skalade räkor

50 g ishavsrom

1 dl minifraiche

25 g finhackad röd lök

2 msk finhackad dill

1 citron

Gör så här:

Lägg brödskivorna på ett uppläggningsfat. Blanda räkor, ishavsrom, minifraiche, rödlök och dill. Fördela röran på

brödskivorna. Garnera med citronskivor och dill.

Kalvytterfilé med Sechuanpepparsky och pappardelle

4 portioner (458 kcal per port)

500 g kalvfilé (kalvytterfilé)

1,5 msk flytande margarin (80 % fett)

0,5 dl peppar (sechuanpeppar)

1 st schalottenlök

0,5 klyfta vitlök

1 msk färsk ingefära

1 dl torrt vitt vin 12 %

4 dl köttbuljong (helst kycklingbuljong)

1 msk majsenamjöl 1 msk

4 portioner kokt pasta (välj parpadelle som är en bred tagliate)

250 g svamp (helst ostronskivling)

1 dl  färsk oregano

1 msk Lätt Cremefraiche (Arla)

0,5 msk olivolja

salt och peppar

Gör så här:

1. Börja med såsen. Fräs schalottenlök, vitlök, ingefära och sechuanpeppar i en kastrull (med hälften av margarinet), tillsätt vitt vin och kycklingbuljong och låt såsen sjuda i ca 15-20 minuter. Sila såsen ner i en ny kastrull, låt den sedan koka upp och red av med maizena. (blanda maizenan i lite vatten först). Lämna såsen på den avstängda plattan på lätt varmhållning.

2. Bryn köttet i en stekpanna tills det har fått en fin yta. Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 170º i ca 10-15 min tills det har en innertemperatur på 54º.

3. Stek svampen i det flytande margarinet och oljan.

4. Koka den färska pastan i lättsaltat vatten i ca 1 min. Häll av pastan i ett durkslag och lägg tillbaka den i kastrullen. Tillsätt svamp, färsk oregano, lätt crème fraiche samt salt och peppar i pastan och blanda alltihop.

5. Hetta upp såsen om den svalnat. Skär upp köttet och servera tillsammans med pastan, såsen och gärna lite grönsaker till.

Citroncrepes med hallonsås

4 portioner (163 kcal per portion)

0,5 dl vetemjöl

1 dl mellanmjölk

1 st ägg

1 msk margarin

1 äggula

0,25 dl socker

0,5 dl kaffegrädde

0,5 msk finrivet citronskal

0,5 msk pressad citron

100 g frysta hallon

0,5 msk vatten

1 msk florsocker

1 tsk florsocker till garnering

Gör så här:

1.Vispa mjöl och hälften av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken, äggen och saltet. Vispa till en slät smet.

2. Stek pannkakorna i margarinet i en stekpanna (gärna av teflon).

Fyllningen

3. Blanda gulor, socker och grädde i en kastrull. Sjudpå låg värme samtidigt som du rör tills fyllningen tjocknat. Blanda i skal och saft. Låt svalna.

4. Fyll pannkakorna med citronkrämen. Vik ihop till paket. Lägg i en smord form. Gratinera i 275 grader i 2-3 minuter.

Hallonsås

5. Kör hallon, vatten och socker i en matberedare. Servera crepsen varma tillsammans med hallonsåsen. Sikta över lite florsocker.

FLER LYXIGA, SMALA RECEPT I VIKTKLUBB