Testa kändiskocken Alexandras Zazzis "zazziska", vegetariska recept
Uppdaterad 2016-07-07 | Publicerad 2015-12-04
Stjärnkocken bjuder på goda, smala vegetariskt recept på under 150 kcal
Att äta mer grönt är livsviktigt och någonting som Alexandra Zazzi, 49, har tjatat om hela sina barns uppväxt. Nu är de vuxna och hon kan stolt konstatera att "budskapet har nått fram". Nästa projekt blir att övertala svenska folket.
– Jag har skapat en slags "zazzisk variant av diet", säger hon.
Fem stora nävar av tomat, blomkål, apelsin, spenat, koriander, chili, lime, linser, bönor och mycket annat i en skön smakfull blandning från växtriket. Allt ska in i kroppen – varje dag. I alla fall om kändiskocken Alexandra Zazzi, 49, från Stockholm själv får välja.
– Det är något jag har tjatat om hela mina barns uppväxt, med motiveringen att det är nyttigt för kroppen. Idag är de vuxna och jag kan glatt konstatera att budskapet har nått fram. Towanda! The motherchef strikes again!* säger hon.
Få fri tillgång till tusentals recept i Viktklubbs receptbank
”Grönsaker är så otroligt goda”
Samtidigt vill hon inte ta åt sig hela äran, att äta mer vegetarisk mat är trendigare än någonsin. För kroppens eller miljöns skull spelar egentligen ingen roll.
– Just nu tjatas det verkligen om vegetariskt. Och jag älskar det! Inte för att jag tänker sluta äta kött, utan för att jag tycker att grönsaker är så otroligt goda att man lätt kan låta dem spela första fiol på tallriken.
”Folk vill inte äta sallad jämnt”
En orsak till att inte fler äter vegetariskt oftare hemma kan vara att det helt enkelt saknar kunskapen och kanske även inspirationen. En fråga Alexandra ofta får är nämligen hur man egentligen ska bära sig åt för att laga god vegetarisk mat.
– Folk säger att de tycker att det är jättesvårt. Samtidigt vill de inte bara äta sallader hela tiden. Så det där vill jag bena ut. Jag har nämligen en filosofi som jag håller på att göra till en egen vana – en slags 'zazzisk variant av kost' som alltså går ut på tanken och rutinen att mängden kött inte alltid behöver vara så bestialiskt stor. Om den måste finnas med alls.
Testa, byt ut, lek och experimentera
Bara 70 till 100 gram kött, fisk eller fågel av riktigt bra kvalitet per person, som är tillagad med känsla gör det värt både smaken, hälsan och plånboken, menar Alexandra.
– Det viktiga är att tallriken är fylld till bredden med två till tre olika sorters grönsaker i olika skepnader för att mätta magen. Så stirra dig inte blind på ingredienserna i dina recept. Gör plättar på zucchini eller lasagne på aubergine istället för köttfärs. Testa, byt ut, lek och experimentera, det är mitt bästa tips.
Alexandras fyllda svamphattar med spenat
4 port, 148 kcal/port
8 stora Portabello-hattar utan stjälk (ca 400g)
400 g fryst bladspenat (gärna ekologisk)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Några drag med muskotnöten (ca 0,5 krm)
2 msk grädde
Salt och peppar
40g parmesan i bit
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader.Häll olivolja i en stekpanna och lägg i skivad vitlök. Låt svettas en stund och häll sedan i spenaten. Låt tillagas på medelvärme tills den mesta vätskan är borta.
2. Salta, peppra och riv över muskotnöt. När all vätska försvunnit rör i grädden och tag av från värmen.
3. Lägg svamparna i en lätt penslad form och klicka i spenatblandningen. För lite extra smaksättning och mättnad riv över parmesan eller skiva över mozzarella, men tänkt då på att antalet kalorier ökar. Ställ in i ugnen tills det fått färg och servera.
Tips! Vill man lura barnen eller en tjurig partner kan man även steka upp lite bacon och lägga på svampen vid servering. Avdramatisera övergången till mer grönsaker i maten.