Dolda sockerboven – du äter till vardags
Uppdaterad 2014-09-09 | Publicerad 2013-02-19
Kanske tycker du att du äter relativt nyttigt.
Men du kan tyvärr få i dig mängder av socker – utan att veta om det.
Här lär vi dig ett bra knep för att hur du avgör vad som är nyttigt och onyttigt.
Visste du att det är skillnad på bröd och bröd? Jo, många typer av bröd tas nämligen ofta upp som dolda sockerbovar. Tidigare var oftast mörkare bröd nyttigare än ljusa, men i dag är inte heller det helt tillförlitligt. Tyvärr tror många dessvärre att det fortfarande är så, vilket gör att de uppfattar att de äter hälsosammare än vad de gör. Men lär du dig i stället att läsa informationen på förpackningarna kan du undvika de allra sötaste sorterna.
Tips hur du hittar bröd med lite socker
Läs näringsvärdet på förpackningen: Hur mycket kolhydrater som finns i brödet ser man via näringsvärdet. Under kolhydratsraden finns en rad ”varav sockerarter”, värdet på den raden bör vara mindre än 5 gram för att brödet ska vara utan onödigt socker.
Titta efter nyckelhålet: För att bröd ska få märkas med det gröna nyckelhålet måste mjukt bröd innehålla minst 25 % fullkorn, för hårt bröd är gränsen 50 % fullkorn. När det gäller socker går gränsen vid 5 gram per 100 gram. Knäckebröd ligger ungefär på 1–1,5 gram medan mjukt bröd kan variera från 1 gram till 15 gram.
Baka själv: Om du bakar själv kan du själv påverka vilket mjöl du använder och hur mycket socker du stoppar i.
Fråga: Om du köper bröd på bageri så fråga vilka ingredienser som ingår.