Så lägger du upp en detoxmeny
Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2008-04-25
Planera dina måltider – dag för dag.
Ingen detoxfantasi?
Kostrådgivaren Ulrika Davidsson hjälper dig att planera dina måltider – dag för dag hela veckan.
Hon listar också maten du får frossa i.
Jag rekommenderar att du börjar i slutet av veckan så att du har helgen på dig att ta det lugnt och vila mycket. Många känner en trötthet i början och detta går bort efter 2-4 dagar och då är du pigg på måndag när jobbet börjar igen. Du kan göra kuren längre men jag rekommenderar att inte göra det längre än 28 dagar.
Alla lunch och middagsrecept är för två personer och tanken med det är att du kan göra två portioner samtidigt och använda den ena som lunchlåda nästa dag. Du behöver inte följa menyplanen exakt dag för dag utan du kan t ex välja onsdagens lunch på tisdagen om du känner för det. Menyplanen är dock skapad för att du ska få en bra variation mellan näringsämnena.
Ulrika Davidsson
Frukost
Det går bra att äta samma frukost varje dag om man har en favorit! Börja alltid dagen med varmt citronvatten ( 1 dl varmt vatten + saft från en halv citron) som sätter fart på din utrensning. Drick örtte, grönt, vitt eller rött te som dryck.
Mellanmål: Minst 2 stycken varje dag rekommenderas
- Färskpressad juice från recepten
- Färskpressad juice i butiken (typ Brämhults)
- 100 g nötter eller frön
- 1 avokado
- Färska frukter eller bär
- Torkade äppelringar
- Rotfruktschips
- kokosnöt
Luncher och Middagar
Det går bra att göra en dubbel sats när du lagar middag och använd som lunchlåda dagen efter! Om man inte hinner förbereda en lunch så kan man gå på livsmedelsbutiken och köpa en blandad salladspåse, rivna morötter, alfa-alfa groddar och smula över lite fetaost över.
Dag 1
Frukost: Avokadosallad med groddar och granatäpplekärnor
Lunch: Detoxwraps med grönsaker och ärtpesto
Middag: Pestobakade rotfrukter med frön
Dag 2
Frukost: Jordgubbssmoothie med banan
Lunch: Detoxsoppa med belugalinser
Middag: Algspagetti med apelsin
Dag 3
Frukost: Citrussallad med pistagenötter
Lunch: Rawfood soppa
Middag: Fetaostgratäng med svartrötter.
Dag 4
Frukost: Bärsallad med mandelspån
Lunch: Quinoasallad med rödbetor
Middag: Rödkålssallad med papaya
Dag 5
Frukost: Sojayoghurt med päron och hasselnötter
Lunch: Squashgratäng med fetaost
Middag: Linssallad med apelsin och groddar
Dag 6
Frukost: Rawfoodknäcke med ärtpesto och groddar
Lunch: Asiatisk quinoasallad med kokos
Middag: Marinerad broccoli med citrusklyftor
Dag 7
Frukost: Detoxgröt med sojamjölk
Lunch: Broccoliquinoa
Middag: Ugnsbakade rödbetor med fänkål och chevreost