Romantiska rätter för dejten
Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2008-11-06
Förbered den perfekta dejten.
Bjud på kalvfärsbollar med salvia och lax med frisk sallad.
Avsluta med underbart krispiga mandelmasseäpplen.
1. Rökt lax med äppel- och fänkålssallad
Svårighetsgrad: 2
Tid: 20 min
Pris: 15 kr/ portion
Smaken av rökt lax gifter sig med den friska salladen på ett fantastiskt sätt.
6 portioner
300 g kallrökt lax i skivor
3 äpplen
1 fänkål
Dressing:
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
2 msk finhackad dill
2 msk finskuren gräslök
1 krm salt
Gör så här
Blanda dressingen.
Skala och skär äpplena i tunna strimlor Lägg ner dem i dressingen.
Ansa och skiva fänkålen mycket tunt, gärna med mandolinjärn. Blanda med äpplena. Låt gärna stå en halvtimme.
Servera med laxen.
2. Kalvfärsbollar med salvia och citron i tomatsås
Svårighetsgrad: 2
Tid: 45 min
Pris: 30 kr/ portion
Perfekt bjudrätt som kan förberedas i god tid. Sedan återstår bara att koka pasta.
6 portioner
800 g kalvfärs
2 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
3 msk finhackad färsk salvia eller 1 msk torkad
finrivet skal av 1 citron
1 ägg
1 l kalv- eller hönsbuljong
Tomatsås:
1 burk tomatsås classico, 500 g
1 dl vispgrädde
Tillbehör:
500 g bred bandpasta
salviablad
cocktailtomater
Gör så här
Blanda färs, salt, peppar, salvia, citronskal och ägg. Arbeta med träsked tills det håller ihop.
Koka upp buljongen i en vid panna. Forma 30 bollar med vattensköljda händer och lägg dem på vattensköljd skärbräda. Lägg sedan ner bollarna i den kokande buljongen och sjud ca 5 minuter under lock. Hit kan förberedas dagen före.
Koka upp tomatsås och grädde. Lägg ner köttbollarna och låt dem bli varma. Servera med nykokt pasta och garnera med salviablad och tomater.
3. Mandelmasseäpple med rom och valnötsmaräng
Svårighetsgrad: 2
Tid: 50 min
Pris: 12 kr/ portion
Marängen är len och krispig på samma gång och under den döljer sig romsmakande mandelmassa.
6 portioner
6 äpplen
200 g mandelmassa
4 msk rom
Valnötsmaräng:
2 äggvitor
4 msk strösocker
50 g valnötter
Tillbehör:
Vaniljglass
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan och blanda
med rom.
Skär av en skiva överst på äpplena och kärna ur dem. Tryck ner mandelmassa i hålet och fördela resten ovanpå. Stek i ugnen på nedersta falsen cirka 25 minuter.
Hit kan förberedas.
Vispa äggvitorna till skum och vispa ner sockret lite i taget till en fast maräng. Bryt valnötterna i bitar och blanda ner i marängen.
Klicka marängen på äpplena och stek ytterligare 5–8 minuter tills marängen fått fin färg. Servera äpplena varma, gärna med en kula vaniljglass.
Jan Hansson