Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Bålens dag

Något är lurt med den svenska kycklingen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-14

Men det är något lurt när kyckling kan vara så snorbillig.

Man ska väl inte klaga på låga matpriser.

EU stoppade importen av brasilianskt nötkött för två veckor sedan.

Och det är klart att vi kan diskutera om den svenska kon har det bättre eller sämre än sambakossan, vilken uppfödning som är miljövänligast och vilket kött som är bäst.

Men den brasilianska kycklingen får fortsätta att importeras.

Och när det gäller kyckling så behövs det överhuvudtaget inte diskuteras: självklart är det svensk kyckling som gäller.

Det finns inte ens någon anledning att snegla på priset för det är obegripligt billigt att köpa svensk kyckling.

En av de affärer där jag brukar handla håller verkligen ingen lågprisprofil. Tvärtom. Men i deras frysdisk ligger kycklinglår, kycklingklubbor och kycklingben att köpa för 19:90 per kilo.

Lättodlat, dyrt ogräs.

Det känns nästan stötande. Särskilt om man går några meter längre bort till grönsaksdisken och upptäcker att ruccolan – detta lättodlade ogräs – kostar tio gånger så mycket per kilo.

Eller att auberginen kostar dubbelt upp mot kycklingen. Det dyrt förpackade vatten som kallas gurka kostar lika mycket som en kyckling.

Jag menar, här pratar vi om levande djur som ska ha omsorg och behandling och foder och vatten. Jämfört med en bunt döda blad som knappt kräver gödsel och bara en skvätt vatten då och då tills de kan repas och stoppas i tråg.

Hur är det möjligt att föda upp så billig kyckling trots att Sverige har så stränga krav och regler att EU anser det omöjligt att överföra dem på andra länder?

Och trots att vi har den säkraste och bästa uppfödningen av fåglarna så importerar vi ungefär 40 procent av det vi äter.

Eller vi och vi... Vi som själva handlar brukar välja svenskt men fråga på lunchhaket var kycklingfilén kommer i från. Den är ganska säkert brasiliansk eller dansk.