Sommar i glaset
Recept på 8 tiki-drinkar – alkoholfritt alternativ
Uppdaterad 2019-05-29 | Publicerad 2014-07-11
Tiki-drinkarna kom, dracks och segrade. Och stannade kvar.
Med rötterna i färskpressad juice och exotiska tillbör ligger de fortfarande högst upp på partysugna krogbesökares önskelistor.
Men man kan ju göra dem hemma också – med eller utan alkohol.
Tiki-drinkar
Tiki är mer än drinkar, det är en hel kultur som med influenser från Polynesien startade i USA i början av 1930-talet. Mannen bakom det hela var Donn Beach som då (1934) öppnade restaurangen Don the Beachcomber efter en seglats över Stilla havet.
På krogen serverade han färgglada drinkar – ofta med rom som bas – med frukter, färskpressade juicer och tillbehör som förde minnet till exotiska platser. Just färska, naturliga ingredienser var då som nu det mest kännetecknande. Det sägs att framgången låg i att amerikanerna, i sviterna av den stora depressionen, fick nöja sig med exotiska drinkar i stället för att åka till exotiska platser. Drinkarna och tiki-kulturen erbjöd något muntert och färgglatt i kontrast till den då gråa vardagen. Genom åren har tiki-trenden kommit och gått, ofta i takt med efterdyningarna av uppgångar och fall i världsekonomin.
Tillbehör
- Sockerlag: koka upp 1 dl vatten, tillsätt 1 dl socker och rör tills sockret har lösts upp. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Förvaras svalt.
- Limejuice. Många av juicerna i tiki-drinkar är svåra att pressa fram hemma i köket, till exempel ananasjuice, men pressa gärna några limefrukter till juice och förvara i kylen. Ger alla drinkar en fräsch och fruktig touch.
- Sugrör, drinkpinnar, paraplyer eller färsk frukt i skivor, bitar, kuber, klyftor eller vad du vill. Garneringen behöver inte vara stor eller prålig – ibland räcker blotta färgen på drinken – men tillbehören förgyller varje glas.
Tips!
- Har du ingen shaker? Det går alldeles utmärkt att använda en stor glasburk med lock att skaka ihop drinkarna i.
- Is i block. Ska du göra drinkar till många kan det vara bra att frysa in is i block, i plastpåse eller aluminiumform, och hacka upp isen till mindre bitar när den är hård.
- Det brasilianska sockerrörsbrännvinet cachaça ingår kanske inte i barskåpets ordinarie sortiment. Även om drinken mister lite av sin karaktär kan cachaça i många fall bytas ut mot ljus rom.
Margarita cocktail
1 glas:
- 2 cl färskpressad limejuice
- 3 cl Cointreau eller annan apelsinlikör
- 4–5 cl ljus tequila
- strösocker och is.
Gör så här:
- Fukta kanten på ett martiniglas, med vatten eller sockerlag. Rulla kanten i lite socker så att du får en frostad kant.
- Blanda limejuice, Cointreau och tequila i en shaker tillsammans med mycket is. Skaka i en halv minut så att drinken blir riktigt kyld. Sila av isen och häll upp drinken försiktigt i martiniglaset, utan att förstöra frostingen.
- Garnera med en skiva lime och eventuellt en iskub.
Alkoholfritt?
- Utan vare sig Cointreau eller tequila blir det inte mycket Margarita kvar, men ett stor glas välkyld, färskpressad apelsinjuice sitter aldrig fel.
Patrón pineapple
1 glas:
- 3–4 cl ljus tequila
- 1 cl citron- eller apelsinlikör, till exempel Cointreau
- 8–10 cl ananasjuice
- 1 cl färskpressad limejuice
- is och en skiva färsk ananas.
Gör så här:
- Blanda tequila och likör i ett glas. Fyll på med is.
- Häll över ananas- och färskpressad limejuice, blanda lätt.
- Garnera med ananasskivan och servera.
Alkoholfritt?
- Jodå, hoppa över tequilan och likören och spetsa i stället med ytterligare en centiliter limejuice och fyra centiliter färskpressad apelsinjuice.
Hurricane
1 stort glas:
- 5 cl ljus rom
- 5 cl mörk rom
- 3 cl färskpressad limejuice
- 3 cl apelsinjuice
- 6 cl passionsfruktsjuice
- 2 cl sockerlag
- 2 cl Grenadine och massor av is.
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i en shaker och fyll på med is. Skaka någon minut tills alla har blandats och frinken blivit ordentligt kyld.
- Sila bort isen. Fyll på med ny is i ett stor glas och häll i drinken.
Alkoholfritt?
- Japp, skippa de båda romsorterna och Grenadinen och fyll på med 3 cl extra av de tre juicesorterna.
Piña colada
1 glas:
- 4–5 cl ljus rom
- 5 cl kokosmjölk eller 2 cl kokoslikör
- 6 cl ananasjuice
- is eller krossad is.
Gör så här:
- Blanda samtliga ingredienser i en shaker full med is. Väljer du likör framför kokosmjölk blir smaken lite rundare, men också aningen starkare. Skaka någon minut tills drinken är väl kyld.
- Häll upp drinken i ett smalt högt glas och garnera.
- Tillsätt gärna lite krossad is.
Alkoholfritt?
- Hoppa över alkoholen och fyll på med 4–5 cl extra kokosmjölk.
Strawberry daiquiri
1 glas:
- 4 cl mörk rom
- 2 cl färskpressad limejuice
- 2–3 cl sockerlag
- 1 jordgubbe och is
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser i en mixer, eller en matberedare med knivtillsats.
- Kör på hög hastighet 10–12 sekunder tills isen är ordentligt krossad. Servera genast.
Alkoholfritt?
- Well, rom är själva grejen med en daiquiri, men det smakar ändå gott om du byter ut alkoholen mot ytterligare 1 cl färskpressad limejuice och 4 cl fruktsoda eller Seven up.
Painkiller
1 glas:
- 5 cl mörk rom
- 2 cl kokoslikör eller kokosrom, till exempel Malibu
- 12 cl ananasjuice
- 3 cl apelsinjuice och is.
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i ett stort glas.
- Fyll på med is och rör om tills allt har blandat sig och drycken har blivit ordentligt kyld.
Alkoholfritt?
- Skippa romen och byt ut kokoslikören mot 4 cl kokosmjölk.
Halloncaipirinha
1 glas:
- 5 cl mörk rom
- 2 cl kokoslikör eller kokosrom, till exempel Malibu
- 12 cl ananasjuice
- 3 cl apelsinjuice och is.
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser i ett stort glas.
- Fyll på med is och rör om tills allt har blandat sig och drycken har blivit ordentligt kyld.
Alkoholfritt?
- Skippa romen och byt ut kokoslikören mot 4 cl kokosmjölk.
Samba breeze
1 glas:
- 5 cl cachaça
- 7 cl apelsinjuice
- 3 cl tranbärsjuice.
Gör så här:
- Häll samtliga tre ingredienser i en shaker. Skaka någon minut tills drinken är kyld.
- Häll upp i glas och servera, gärna med ny is.
Alkoholfritt?
- Byt ut alkoholen mot 3 cl färskpressad limejuice och 2 cl passionsfruktsjuice.