5 saker du kan göra med pepparkakor
Uppdaterad 2018-12-06 | Publicerad 2015-12-22
Släng inte pepparkakorna – så gör du med resterna
Har du pepparkakor eller deg över?
Låt inte det goda gå till spillo.
Här har du lite enkla tips kring vad du kan göra med det juliga knastret.
1. Pepparkakscrunch
Krossa överblivna pepparkakor och strö dem på ett bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen som är ca 175 grader varm i 5-6 minuter.
Då får du en härlig pepparkakscrunch som du kan strö över glassen – eller varför inte filen?
2. Pepparkakssandwich med glass
Vem har sagt att saker och ting ska vara krångliga? Ta två pepparkakor och placera en bit glass emellan dem. Skär glassen runt pepparkakorna eller använd en pepperkaksform för att få rätt figur.
Vips! Så har du en pepparkakssandwich. En given succé, inte minst bland barnen.
3. Pepparkaksgrissini med dipp
Pepparkaksdeg
Eventuellt en apelsin
Ädelostdipp
140 g ädelost
2 dl lätt crème fraîche
Gör så här:
Har du pepparkaksdeg över? Annars kan du alltid köpa färdig. Eventuellt kan du riva över lite skal från en apelsin över degen. Kavla ut degen tills den är max en halv centimeter tjock och skär sedan ut stänger om 1-2 cm vardera. In i ugnen på 200 grader i ungefär 5 minuter. Avnjut med ädelostdipp.
4. En annorlunda cheesecake: Kryddkaka med apelsin
12 personer
Botten:
170 g pepparkakor
50 g hasselnötter
Fyllningen:
800 g philadelphiaost
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
4 ägg
2 apelsiner
Dekor:
2 apelsiner
Gör så här:
1. Botten: Följ grundreceptet men byt ut digestivekexen mot pepparkakor. Blanda i de hackade nötterna när smulsmeten är klar.
2. Fyllningen: Smaksätt grundreceptet med saften från 2 apelsiner.
3. Dekoren: Skär bort skalet från apelsinerna med en vass kniv. Skär ut filéer så att du inte får med hinnorna mellan klyftorna. Lägg ut i ett snyggt mönster på kakan eller servera som en fruktsallad bredvid.
5. Pepparkakstryfflar
Ger cirka 70 tryfflar
Du behöver:
240 g mjölkchoklad
(35–40 procents kakaohalt)
60 g mörk choklad
(70 procents kakaohalt)
2 dl grädde
10 g hel kanelstång
(helst från Sri Lanka)
2 krm mald kanel
1 msk konjak eller mörk rom (kan uteslutas)
Smält choklad till doppning
Krossade pepparkakor
Gör så här:
1. Lägg grädden, kanelstängerna och den malda kanelen i en kastrull och koka upp.
2. Ta av kastrullen från värmen och låt stå och dra cirka 10 minuter.
3. Sila grädden och tillsätt lite mer grädde så att du har samma mängd som från början. Koka upp på nytt.
4. Häll den varma grädden över den hackade chokladen och låt stå en minut innan du mixar den slät med mixerstav.
5. Blanda eventuellt ner konjak eller mörk rom och mixa igen.
6. Låt tryffeln stå svalt i minst några timmar.
7. Forma till kulor.
8. Doppa tryfflarna i smält choklad och rulla dem i krossade pepparkakor.