Prima!
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-07
Årets första gubbar – dyra men
HELSINGBORG. En gubbe för 30 spänn.
Eller 640 kronor kilot.
I jordgubbslandet märks ingen finanskris – årets första skörd är rekorddyr.
De första svenska jordgubbarna såldes i går på Svenska Odlarelaget i Helsingborg. Vårsolen sken behagligt utanför när det första partiet om 24 askar auktionerades ut.
”All time high”
Priset blev svindlande 160 kronor per ask om 250 gram – ett kilopris på hela 640 kronor.
– Det är all time high, säger inköps- och försäljningschefen Christer Nilsson.
Aftonbladets utsände provsmakade en av dyrgriparna – en stor rackare värd cirka 30 spänn.
Smakintrycket var sött och saftigt.
Tveklöst .
Färgen var dock ännu lite blek, där hamnar betyget bara på .
– Det har inte varit så mycket ljus i växthuset i år som normalt eftersom det varit mycket
mulet under odlingen, säger Christer Nilsson.
Den första skörden är odlad av Lars Jacobsen i Hjälmshult utanför Helsingborg. Han räknar med att få fram ytterligare 65 000 askar under säsongen, men då till ett helt annat pris.
– Det är bara de absolut första gubbarna som kan betinga ett sådant här pris.
Men det är inte skåningarna som får njuta av vårprimörerna. Köparen finns på Östermalm i Stockholm.