Sätt lättlagat på festmenyn
Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2008-11-06
Fixa tjejmiddagen med en lättlagad trerättersmeny
Rökt lax med äppel- och fänkålssallad, dinkelsnurror med ost, parmaäpplen med salvia – det serveras mycket godis när det är kalas hos tv-matlagaren Maud Onnermark.
Härligt hemmas läsare får vara med om två av hennes middagar från nya boken ”Lättlagade menyer”.
Välkommen!
1. Parmaäpplen med salvia
Svårighetsgrad: 2
Tid: 5 min
Pris: 3 kr/portion
Lättgjorda plock till drinken är klara innan gästerna kommer.
6 portioner
1 äpple
3 skivor lufttorkad
skinka
6 salviablad
Gör så här
Skär ett äpple i klyftor.
Lägg på en bit lufttorkad skinka och ett salviablad. Stick i en tandpetare.
2. Bresaolastubbar
Svårighetsgrad: 2
Tid: 15 min
Pris: 70 kr för alla
12–16 stubbar
80 g bresaola (Bresaola är torkat nötkött som oftast finns att köpa färdigskivat.)
Cirka 3 msk färskost med pepparrot
Rucola
Gör så här
Lägg ut köttskivorna och bred eller klicka försiktigt ut pepparrotsosten.
Lägg på några rucolablad som sticker ut på varje sida med stjälkarna inåt. Rulla ihop och skär itu dem på mitten.
Ställ dem på ett fat med de
utstickande rucolabladen uppåt.
3. Fisksoppa
Svårighetsgrad: 3
Tid: 60 min
Pris: 40 kr/ portion
6 portioner
Välj gärna fiskar som är lite fasta i köttet och blanda gärna olika sorter. Den som vill förenkla kan ta musslor från burk eller frysta istället för färska.
1 kg fiskfilé, till exempel lax, sej, rödspätta
1 tsk salt
1 nät musslor, cirka 1 kg
2 dl torrt vitt vin
1 purjolök
1 fänkål
3–4 morötter
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 paket saffran, 0,5 g
1 tetra krossade tomater med chili, 400 g
Cirka 1,5 l vatten
4 fiskbuljongtärningar
3 kvistar timjan eller 2 tsk torkad
2 kvistar rosmarin eller 1 tsk torkad
Smal aioli:
1 dl lättmajonnäs
2 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm salt
Gör så här
Ta bort eventuellt ben och skär fisken i bitar. Salta.
Skölj och skrapa musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig om du knackar dem i bänken.
Koka upp vinet i en stor gryta. Häll i musslorna och koka 3–5 minuter under lock tills de öppnat sig. Skaka grytan några gånger under tiden. Ta upp musslorna och spara vinspadet.
Ansa och skiva purjolök och fänkål. Skala och tärna morötterna. Fräs alltsammans med pressad vitlök i oljan tills det mjuknar. Häll på vinspad, saffran, tomater, vatten, buljongtärningar och lägg i kryddkvistarna.
Koka under lock cirka 20 minuter tills allt är mjukt.
Plocka ur de flesta musslorna men spara några med skal som dekoration.
Ta upp kryddorna och lägg i fiskbitarna. Låt de stora bitarna koka någon minut innan du lägger ner de mindre. Sjud på svag värme endast några minuter. Lägg i musslorna och servera med aioli och dinkelsnurror.
Aiolin: Blanda ingredienserna och smaka av med salt.
4. Dinkelsnurror med ost och basilika
Svårighetsgrad: 3
Tid: 1 tim 50 min
Pris: 50 kr för alla
Dinkelmjölet kan bytas ut mot lantvetemjöl eller vanligt vetemjöl.
Penslingen och pinjenötterna kan uteslutas.
Cirka 20 små bullar
1/2 paket jäst, 25 g
3 dl lättfil
2 msk olivolja
1 tsk salt
7–8 dl siktat
dinkelmjöl, 450 g
Fyllning:
100 g västerbottensost
1 msk olivolja
1/2 kruka basilika
Eventuellt äggvita och pinjenötter till garnering
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm filmjölken till 37 grader och häll den över jästen. Tillsätt olja och salt. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Jäs under bakduk cirka 40 minuter.
Fyllning: Kör osten i matberedare tillsammans med olja och basilikablad, ta inte med de grövsta stjälkarna.
Kavla ut degen till två tunna rektanglar. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär cirka 2–3 cm breda bitar och ställ dem på plåt med bakplåtspapper i pappersformar eller i smorda formar typ muffinsplåt. Jäs cirka 30 minuter under duk. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
Pensla eventuellt med äggvita och strö över pinjenötter. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter tills de fått fin färg.
5. Kaffe och chokladmousse
Svårighetsgrad: 2
Tid: 25 min + 3 tim i kylen
Pris: 5 kr/portion
En oemotståndlig mousse, len och luftig med smak av kaffe och choklad.
Det viktiga är att inte vispa grädden för hårt, annars kan moussen bli grynig.
6 portioner
0,5 dl starkt kaffe
100 g mörk choklad
1 äggula
3 dl vispgrädde
Garnering:
Chokladkaffebönor eller flisad choklad
Gör så här
Häll det varma kaffet i en liten kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i kaffet över svag värme.
Dra åt sidan när chokladen är helt smält. Rör ner äggulan. Låt svalna.
Vispa grädden löst. Rör ner chokladen i grädden och blanda försiktigt. Häll upp i glas eller portionsformar. Låt stelna i kylen minst 3 timmar. Garnera med chokladböna eller flisad
choklad före serveringen.
Jan Hansson