Ewas focaccia med örtkryddor
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-07
Ett bröd med mycket färg och smak
Ewa bakar som meditation. Men focaccian kom till under vilt experimenterande. Testa du också!
– När jag jobbade som allt-i-allo på restaurang Lovik på Lidingö experimenterade jag och kockarna med olika degspad. Vi provade till och med att baka bröd med Zingo. Det smakade faktiskt ganska bra. Själv föredrar jag tomatjuice, särskilt om brödet ska ätas tillsammans med någon maträtt. Men apelsinsmak på bröd är till exempel också jättegott.
Varför bakar du?
– Jag bakar varje vecka som ett slags meditation. Jag går ner i varv och så känns det bra för själen. Jag gillar det mesta inom traditionellt handarbete, som att sy och sticka. Jag är lite ”pysslig” av mig och har faktiskt en egen hemsida som heter ”Kafferepet”.
Focaccia med örtkryddor
Att baka med tomatjuice eller morotsjuice ger brödet både vacker färg och spännande smak.
Cirka 25 bitar
25 g jäst, 1/2 paket
3 1/2 dl tomatjuice, morotsjuice eller grönsaksjuice
1 tsk salt
2 msk olivolja
Smaksättning:
Basilika till tomatjuice,
timjan till morotsjuice
eller citronpeppar till grönsaksjuice
7–8 dl vetemjöl
Garnering:
Oliver
2 msk olivolja
Havssalt
Gör så här:
Smula jästen. Värm vätskan till 37 grader och häll över jästen.
Tillsätt salt, olja, kryddor och det mesta av mjölet.
Tillsätt eventuellt mera mjöl efter hand och knåda degen smidig.
Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Platta ut den på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ner oliver jämnt över degen, pensla med olja och strö över salt. Grädda i 15–20 minuter.
Låt svalna under bakduk och skär sedan i rutor.